Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Bijna 100% beter gemeld binnen 2 jaar maar op korte termijn toch weer behandeling
Vraag over mijn herstelmelding.
Na een lang traject van BCG Blaasspoelingen (16x) en ernstige vermoeidheidsklachten. Was ik goed op weg naar een volledige herstelmelding per 1 september (100%). Nu echter na laatste controle van de blaas (cystocopie) blijkt dat ik toch eerder moet starten met het vervolg van de serie BCG. Dit zal betekenen dat ik weer erg last ga krijgen van hevige vermoeidheidsklachten (en alle andere bijverschijnselen)/Wat niet ten gunste komt van mijn werkproces. En ik mij weer voor enkele weken (mischien maanden zeker ziek moet melden (100%). En verder afwachten hoe snel het volledige herstel en opbouw van uren weer zal zijn. Het maakt mij erg onzeker omdat ik dan mischien niet binnen 2 jaar volledig hersteld kan worden en ik in een ander traject wordt geplaatst. Wat is uw advies. En wat kunnen de gevolgen zijn. En of kan ik mij per 1 september volledig beter melden wat volgens de planning was. En dan 2 maanden later weer ziek melden. Voorkom ik hiermee een WIA traject en of zijn er nog andere regelingen. Zoals meer de tijd krijgen voor het herstellen en weer volledig aan het werk kunnen gaan. Ik heb wel op korte termijn een gesprek met mijn RE intergratie coach ingepland. Maar weet verder niet zo goed wat ik hiervan kan verwachten. Is openheid van zaken aan te raden en of beroep ik mij op Medisch geheim en kan ik informatie achter houden. Ik vind het een enorm dilema. Maar wil ook transparant blijven. Het geeft mij zoveel stress dat ik hier weer slecht van slaap en dit is ook weer niet bevordelijk voor het gehele herstel. Ik weet wel dat de Re intergratie coach in het begin van mijn ziekte proces zei: De enigste zekerheid die we hebben is dat je het niet weet. Daar probeer ik mij aan vast te houden. Maar is niet altijd makkelijk om mee om te gaan. Zeker niet als andere mensen in je omgeving veel van je verwachten ook in het werkproces.
Antwoord
Beste Prutti,
Uw situatie is complex en belastend, en ik begrijp dat u met veel onzekerheden en zorgen kampt.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw bedrijfsarts en open en eerlijk te zijn met uw re-integratiecoach. Leg duidelijk uit wat de impact van de BCG-behandelingen op uw energieniveau en algehele gezondheid is. U heeft het recht om bepaalde medische details vertrouwelijk te houden, dus bespreek met uw bedrijfsarts welke informatie essentieel is om te delen.
Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van uw rechten en plichten onder de Wet Verbetering Poortwachter; de bedrijfsarts kan u hier ook bij helpen. Uw gezondheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben, dus probeer stress te verminderen en steun te zoeken bij vrienden, familie of een professional. Herhaaldelijk ziekmelden binnen korte periodes kan invloed hebben op hoe uw situatie wordt beoordeeld, dus consistentie en duidelijke communicatie zijn cruciaal. Bespreek met uw re-integratiecoach en werkgever of er mogelijkheden zijn om u meer tijd te geven voor uw herstel zonder negatieve gevolgen voor uw werkstatus. Blijf communiceren en wees niet bang om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Ik hoop dat dit u helpt om uw situatie beter te beheren en wens u veel sterkte en beterschap.
Als u merkt dat u door de situatie dusdanig veel stress ervaart dat uw gezondheid daar onder lijdt, dan adviseer ik u ook om bij uw behandelteam na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor mentale ondersteuning.
Ik hoop dat dit u helpt om uw situatie te verbeteren en wens u veel sterkte en beterschap.
Met vriendelijke groeten,
Fenna van Ommen
Mede namens, Josephine ter Steeg
Ik ben volledig hersteld gemeld per 1 september 2024. Ben weer aan het werk gegaan voor 8 uur per dag :avonddienst (dagdiensten lukt niet i.v.m. Slaapstoornis) Ik ben geplaatst op een nieuwe werkplek. Waar de vaste medewerkers van de inhuur partij niet echt op mij zaten te wachten omdat ze zich in hun functie bedreigd voelen. Na een aantal weken gewerkt te hebben. Heb ik weer in het ziekenhuis een controle gehad ( Cystocopie) . Vervolgens moest ik ruim 1 week later weer in Behandeling (een Kuur van een aantal weken Immunotherapie) waar ik ook weer van zal moeten herstellen. (vermoeidheidsklachten).
Ik heb mij dus weer officieel ziek moeten melden. En kom nu in een nieuw verzuimtraject. Gelukkig heb ik over een aantal weken weer een afspraak met de Bedrijfsarts. Want het zorgt bij mij toch wel voor de nodige stress. Maar het is natuurlijk met deze ziekte dat je het nooit van te voren kan voorspellen hoe de situatie zich gaat en zal ontwikkelen.
Vraag is echter nu : Kan ik naar Herstel melding toch nog in een WIA traject terecht komen? Was wel meer dan 6 weken hersteld gemeld. en of start er een nieuw Reintergratie traject met een nieuw Loondoorbetalingsverplichting van 2 jaar?