Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Blijven werken tijdens chemo- en immuuntherapie
Beste,
Volgende week start ik met mijn 4e cyclus/kuur van in totaal 9. Ik lees wisselende berichten over blijven werken. Vaker wordt het ‘ afgeraden’.
Ik werk momenteel 18 uur van de 36 uur. Dus 50% ziek gemeld. Mijn angst is dat naarmate ik meer kuren krijg ik vermoeider zal zijn/worden. Mijn werk bestaat uit denkwerk. Ik ben bang voor het krijgen van een verminderd geheugen en verminderde concentratie.
Zijn mijn angsten gegrond?
Is 18 uur per week werken te veel? Waar moet ik op letten?
Wat ik soms lees is dat men niet open is over de behandelingen richting de werkgever en/of de bedrijfsarts. Mij heeft de openheid juíst geholpen.
Groeten
Antwoord
Hallo Thaliametis,
Werken tijdens de behandeling: “het mag als het kan en als je het wilt” is een korte reactie op de vraag of je mag blijven werken tijdens de behandeling.
Menigeen die start met de behandeling wil graag blijven werken. Als je dat wilt is het heel belangrijk om hier vanaf het begin met je werkgever en je bedrijfsarts over in gesprek te gaan.
Dat heb jij gedaan en het heeft je geholpen.
Je geeft aan dat je angst is dat je gedurende de kuren vermoeider zult raken en geheugen en concentratiestoornissen zult krijgen. Dat zijn inderdaad veel voorkomende bijwerkingen tijdens de behandeling. Het is daarom belangrijk dat je, vanaf het begin, regelmatig de voortgang evalueert en steeds passende afspraken maakt betreft het aantal uren dat je werkt en de taken die je uitvoert binnen die uren.
Bespreek steeds wat je beperkingen zijn en kijk op basis daarvan wat de voorwaarden zijn om in balans te kunnen blijven werken.
Naarmate je meer klachten krijgt zul je het werk verder moeten aanpassen.
Wellicht zul je wat terug moeten gaan in het aantal uren, maar vooral is het van belang om de intensiteit van je taken aan te passend als je inderdaad concentratiebeperkingen gaat ervaren.
Maak dan afspraken over de minder complexe taken en neem ook wat meer tijd voor de uitvoering van deze taken. Plan regelmatig een pauze om jezelf wat hersteltijd te geven als je merkt dat je minder energie krijgt en sneller vermoeid raakt. Verder is het van belang om taken te plannen zonder deadlines, die je kunt stoppen als het op een bepaalde dag niet goed lukt.
Momenteel werk je nog 18 uur, de kans is reëel dat het niet zal lukken om tot het einde van de kuren 18 uur te blijven werken. Wellicht zul je geleidelijk het aantal uren moeten verminderen.
Het kan zijn dat je op enig moment niet meer in staat zult zijn om werkzaamheden uit te voeren. Ook dan is het belangrijk dit te bespreken met je werkgever. In een later stadium of na afloop van de behandeling lukt het dan wellicht wel weer om wat werkzaamheden op te bouwen.
Als je veel klachten hebt, is het ook goed om te kijken of je gebaat kunt zijn bij specifieke interventies gericht op het herstel van je belastbaarheid. Denk aan ondersteuning door een oncologische geschoold psycholoog en/of fysiotherapeut.
Ik hoop dat ik hiermee heb toegelicht dat je angst voorstelbaar is en ook reëel.
Probeer er echter niet bang voor te zijn, maar kijk gedurende het traject steeds wat jij kunt en maak daar passende afspraken over.
Met vriendelijke groeten,
Cobi Oostveen, bedrijfsartsconsulent oncologie