Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Borstkanker en werk

2 weken geleden heb ik mij ziekgemeld vanwege het feit dat ik van de trap ben gevallen. Gevolg een gekneusde voet, waar ik niet op kon lopen. Zat onder de pijnmedicatie. Ik ben Wmo consulent bij een detacheringsbureau. Mijn jaarcontract loopt 1 juni 2023 af. Mijn contactpersoon heeft mij gebeld of ik niet vanaf huis kon werken. Ik heb gezegd, dat het niet mogelijk was, omdat ik onder pijnmedicatie zat.

Zij weten niet, dat er ondertussen onderzoek heeft plaatsgevonden voor het knobbeltje wat ik in mijn borst heb gevonden. Ik was heel gespannen daardoor en ben daardoor ook van de trap gevallen! Vorige week vrijdag de uitslag gekregen, borstkanker. Deze week vinden ook nog allerlei onderzoeken plaats. Hoe de behandeling eruit gaat zien is op dit moment nog onbekend. Wel is door de oncoloog medegedeeld, dat de behandeling die ik dien te ondergaan, dat het zo zwaar is, dat ik de komende periode niet kan werken.

Nu is mijn vraag: hoe kan ik nu het beste handelen richting werkgever? Ik ben werkzaam in het sociale domein. Die wereld is erg klein. Ik ben bang als ik open kaart met mijn collega's en werkgever speel dat ik op dit moment wel sympathie krijg, maar dat dit later problemen kan geven. Ik ben bang dat ik met deze kennis binnen het sociale domein als Wmo Consulent niet meer aan de slag kom.

De bedrijfsarts heb ik wel ingelicht, omdat deze geheimhouding heeft richting werkgever.

Antwoord

Beste PoohBeer74,

Wat naar dat u met dit nieuws geconfronteerd bent. Heel goed dat u de bedrijfsarts heeft ingelicht; deze heeft inderdaad beroepsgeheim en zal u ook kunnen helpen. Het is ook goed dat u nadenkt over de gevolgen van het delen van de diagnose met uw collega’s en werkgever.

Ik adviseer u een (telefonisch) consult aan te vragen bij uw bedrijfsarts als u wat meer weet over de behandelstappen die gaan plaatsvinden. Uw bedrijfsarts kan dan wat gerichter met u meedenken, ook over wat u wel en niet deelt met de werkgever. Soms kan enige openheid juist bijdragen aan een fijn contact en samenwerking bij reintegratie of toekomstige samenwerkingen. 

In het algemeen kan ik alvast zeggen dat het van persoon tot persoon enorm verschilt wat er tijdens de behandeling en na de behandeling mogelijk is qua werkhervatting. Sommige mensen lukt het om tijdens diverse behandelingen grotendeels aan het werk te blijven, sommigen helemaal niet en alles daar tussenin: dat is van veel factoren afhankelijk.  Als (structurele) werkhervatting niet haalbaar is, dan loont het vaak wel om in ieder geval contact te houden en afspraken te maken over in welke frequentie en vorm je dat doet. Maar bij een spoedig aflopend contract liggen die belangen voor u waarschijnlijk anders.

Ook de werkhervattingsprognose op langere termijn variëert enorm. Ik weet natuurlijk niet wat uw specifieke situatie zal zijn en of het voor u realistisch is om uiteindelijk weer volledig in uw werk terug te keren. Ik kan u alleen in het algemeen zeggen dat het veel vrouwen wel gegeven is om in hun eigen werk terug te keren, geheel of gedeeltelijk. Mogelijk geldt ook voor u dat u uiteindelijk weer belastbaar zult zijn voor vergelijkbaar werk als uw huidige baan.

Ik wens u veel sterkte met alles wat komen gaat. Mocht u op een later moment ons opnieuw willen raadplegen (als u wat beter weet hoe uw behandeling er uit gaat zien en als uw eigen bedrijfsarts u onvoldoende op weg kan helpen of als u na 1 juni geen eigen bedrijfsarts meer heeft), benader ons dan gerust opnieuw.

Josephine ter Steeg, bedrijfsarts/bedrijfsartsconsulent oncologie (BACO) in opleiding

Ook namens Marieke Jacobs, bedrijfsartsconsulent oncologie

en Fenna van Ommen, onderzoeker Kanker en Werk 

Laatst bewerkt: 24/04/2023 - 15:58