Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Chemo-borstkanker -blijven werken

Ik ben als zzp-er werkzaam als HR adviseur en arbeidsdeskundige. Mijn specialisatie is ziekteverzuim, waar preventie en coaching etc ook bij hoort. Nu wordt ik helaas ervaringsdeskundige. Ik heb borstkanker her-2 positief en hormoongevoelig. Ik start 17 juni 2022 met de 1e chemobehandeling van een serie van 12 met een jaar lang  trustuzumab. Daarna operatie etc. Ik zie weinig artikelen over werken tijdens chemokuur. Richtlijnen bedrijfs-verzekeringsartsen hebben een update gekregen in 2019, nav een onderzoek van het UWV.  Als zzp'er "moet" en wil ik blijven werken ook tijdens de chemo, wellicht in minder uren. Maar lukt dat wel? En hoe kan de behandeling aangepast worden zodat ik kan blijven werken en is dat een optie? Als arbeidsdeskundige en zzp'er wil ik graag bijdragen aan dit onderwerp en meewerken aan onderzoek of iets dergelijks. Graag overleg of er mogelijkheden zijn. 

Antwoord

Goedemiddag, 

Wat vervelend om te horen dat je naast expert in ziekteverzuim, nu ook ervaringsdeskundige wordt.

Als ZZP’er met kanker loop je tegen grotere uitdagingen aan dan iemand in loondienst. Voornamelijk omdat je inkomen al snel daalt, met name als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Sommige ZZP’ers moeten hierdoor blijven werken. Maar bovenal is het belangrijk om te kijken wat je zelf wilt en wat je kunt.

Gedurende de chemotherapie zul je in wisselende mate klachten en beperkingen ervaren en zul je dus ook in wisselende mate in staat zijn om werkzaamheden uit te voeren. Het gaat te ver om alle mogelijke bijwerkingen op te sommen. Bovendien verschillen de klachten ook erg tussen verschillende personen.

Mijn eerste advies is om bij de behandelaar aan te geven dat je tijdens de behandeling graag wilt blijven werken. Vraag wat de bijwerkingen zijn van de therapie die jij krijgt en bespreek daarbij wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor je werk. Als een bepaalde behandeling voor jouw werk bijwerkingen heeft met grote gevolgen, vraag dan of er alternatieven zijn. Of misschien is het mogelijk om de timing van de behandeling aan te passen aan je werk, mocht dat wenselijk voor jou zijn.

Bijwerkingen die veel voorkomen en een grote invloed hebben op het vermogen om werkzaamheden te verrichten zijn energetische beperkingen (bijvoorbeeld vermoeidheid) en cognitieve klachten (zoals problemen met concentreren of met je geheugen). Naarmate je daar meer last van hebt, is het o.a. belangrijk om goed te doseren, pauzes te nemen, goed te plannen en niet te willen multitasken.

Je zult ook gedurende de chemokuren goed moeten kijken en steeds ervaren hoeveel uur je per dag kunt werken. Dit alles zal wisselen tijdens de kuren, waarbij mensen vaak de dagen na een kuur het minst belastbaar zijn.

Daarbij is het van belang dat je niet al je energie in je werk steekt, maar ook tijd en energie hebt voor een sociaal leven en om te blijven bewegen. Je zult jezelf dus echt “maatwerk” moeten leveren. Omdat je als ZZP’er geen bedrijfsarts hebt, kan het goed zijn jezelf door een bedrijfsarts te laten ondersteunen die gespecialiseerd is in oncologie (een zogeheten bedrijfsarts consulent oncologie; BACO).

Tot slot is het belangrijk dat je in contact blijft met je opdrachtgevers. Ook als je niet kunt werken. Informeer je klanten over de mogelijke duur van het verzuim. Geef een duidelijk beeld van je mogelijkheden en onmogelijkheden. Bespreek hoe de ‘collega’s` geïnformeerd worden over je afwezigheid en hoe je contact met hen wilt onderhouden. En mocht je tijdelijk niet kunnen werken, draag werk dan tijdelijk over aan collega-ondernemers die je vertrouwt en maak hier duidelijke afspraken over, zodat jij weer werk op kan pakken als dat weer mogelijk is.

Dan geef je nog aan dat je straks als arbeidsdeskundige en ervaringsdeskundige graag wilt meewerken aan dit onderwerp. Daar liggen zeker mogelijkheden voor. Het gaat te ver om daar nu op in te gaan. Mijn voorstel is om je gegevens achter te laten bij de redactie van dit forum met het verzoek ze aan mij te verstrekken, dan zal ik hierover later contact met je zoeken.

Ik wens je alle sterkte toe met de behandelingen en met je werk.

Met vriendelijkge groeten ,

Cobi Oostveen, bedrijfsartsconsulent oncologie

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46