Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Financiële consequenties als je afgekeurd wordt

9 december 2020 om 11.27
823 x gelezen

Goedemorgen,
Bij mij is in de zomer van 2019 prostaatkanker met uitzaaiingen in de botten geconstateerd. Gleason-score 8. Levensverwachting is 3 jaar. Ik ben nu 55 en heb een gezin met vrouw en 2 jongens van 10 & 12. Ik werk nu 36 uur, dat is heftig en dat vind ik te veel. Ik vind werk leuk maar wil anders invulling gaan geven aan balans werk-prive. Ik ben dus heel erg aan het nadenken over de invulling van mijn mogelijk laatste 2 jaar en heb de volgende vragen:
1. Als ik gekeurd moet worden met als uitgangspunt hoeveel ik nog kan hoe gaat dat dan in zijn werk? Kan ik met deze levensverwachting 100% worden afgekeurd, of deels , hoe werkt dat?
2. wat zijn de financiële consequenties? Ik ben sinds 1-8-2019 in de ziektewet en ben nu voor 90% beter gemeld en dat wordt in theorie einde maand 100%. Ik merk nu dat het veel te veel is. Ben heel enthousiast gestart met revalideren en wilde heel graag. Maar ik moet ook realistisch zijn. Ik heb volgens de artsen nog 2 jaar. Welk percentage van mijn huidige salaris hou ik nog over?
Alvast dank voor jullie reactie.
Bart

Antwoord

Dag Bart,

 

Wat een nare situatie: alles wat tot vorig jaar zomer voor  jou en je gezin zo vanzelfsprekend leek, is dat niet meer. Nu moet je je aandacht op veel andere zaken richten. Daar wens ik je alle sterkte bij. Uit jouw verhaal maak ik op dat je werken leuk vindt, maar dat je ook een goede balans zoekt tussen je werk en je privéleven. En ook zingeving zoekt voor de invulling van je laatste levensjaren. Wat jouw vragen betreft, zal ik proberen ze alle afzonderlijk te beantwoorden. Uit jouw verhaal maak ik op dat je in loondienst werkt.

1. Als 90% werken (in uren of qua werkinhoud) je te veel is, stel ik voor om dit met je bedrijfsarts en/ of leidinggevende te bespreken. Leg uit dat je met deze werkbelasting niet in balans bent. Bespreek met hen wat je zou willen, ook in het licht van je toekomstverwachting: ik kan me voorstellen dat je wilt blijven werken en daarnaast ook meer tijd wilt besteden aan je gezin. Een  bijstelling van je arbeidsgeschiktheid naar beneden lijkt dan passend;

2. Bij een WIA-beoordeling wordt gekeken naar wat je nog kunt/ doet in je werk. Aan de hand daarvan wordt dan je resterende verdiencapaciteit vastgesteld.  Het verschil tussen wat je nu verdient en dan nog kunt verdienen is het loonverlies. Indien dit meer dan 35% bedraagt wordt dat omgezet in een WGA-uitkering (deze is 70% van het verlies aan verdiencapaciteit).

 3. Een volledige afkeuring (duurzaam en volledig arbeidsongeschikt) in de vorm van een IVA (deze bedraagt 75% van het maximum dagloon) is twijfelachtig. Strikt genomen hoeft het UWV dit niet toe te kennen, maat misschien kan met een schriftelijke onderbouwing van je behandelend specialist een verzoek hiertoe toch worden gehonoreerd;

4. Welk percentage je van je huidige salaris overhoudt, hangt van verschillende zaken af:       - de hoogte van je huidige salaris: ligt dit boven het maximum dagloon van € 222,78 bruto per dag (€ 4845,47 bruto per maand), dan wordt niet meer dan 70% van dit maximum dagloon uitgekeerd;                                                                                                                                                                 - het percentage arbeidsongeschiktheid (of loonverlies);                                                                               - bij een eventuele IVA is dit 75% van het maximum dagloon.

Ik realiseer me dat dit een nogal technisch verhaal is en geen recht doet aan de zingeving die je ook zoekt. Toch hoop ik dat je hiermee een eindje verder geholpen bent.

 

Vriendelijke groet,

Ton Jenner, bedrijfsartsconsulent oncologie

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemorgen Ton,

Dank voor je reactie. Helder verhaal voor mij. Ik spreek vandaag de bedrijfsarts en zal dit met hem opnemen. Later deze week een afspraak met mijn manager. (ik ben in loondienst, je aanname klopt). Als ik daarna nog vragen heb laat ik het weten. 

grt
bart

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46