Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Gesprek over (gedeeltelijke) terugkeer in het arbeidsproces

Volgende week heb ik gesprekken met mijn leidinggevende en een contactpersoon, die over langdurige zieken gaat. Verder een telefonische afspraak met een arboarts en met een oncologisch chirurg.

waar moet ik opletten en welke vragen en afspraken kan ik stellen/maken.

Ik ben sinds 21-09-2020 ziek gemeld en ik heb daarna behandelingen voor mijn borstkanker gehad. Momenteel ben ik nog bezig met chemokuren in tabletvorm en hormoontherapie in tabletvorm.

 

Antwoord

Beste mamasan,

Binnenkort staan gesprekken gepland met verschillende mensen, onder andere jouw leidinggevende en de Arboarts. Je vraag je af welke vragen je kan stellen en welke afspraken je het beste kan maken.

Om jouw vraag goed te kunnen beantwoorden heb ik eigenlijk wat meer informatie nodig, Hetgeen besproken dient te worden is helemaal afhankelijk van jouw huidige situatie. Heb je het werk al gedeeltelijk hervat? Is het mogelijk om binnenkort weer op te bouwen op werk? Wat zijn jouw wensen te aanzien van het werk?

Om toch wat handvatten te bieden voor de gesprekken, zou ik je het volgende willen meegeven:

  • Zet voor jezelf eerst eens op een rijtje wat je zelf zou willen ten aanzien van werk? Voel je je al klaar om weer op te bouwen? En zo niet, wat belemmert jou momenteel om weer aan de slag te gaan? Probeer hierbij zo concreet mogelijk te zijn. Maak ook een lijstje met vragen voor de oncoloog en de bedrijfsarts.
  • Bespreek met de oncoloog jouw huidige medische situatie en eventuele consequenties voor werkhervatting.
  • Bespreek met de bedrijfsarts of/hoe het werk het beste weer opgebouwd kan worden. Hou hierbij ook weer jouw eigen wensen, mogelijkheden en belemmeringen (zie eerste punt) als uitgangpunt. Zorg er voor dat je opbouwt naar jouw eigen mogelijkheden. Niemand heeft er iets aan als je jezelf voorbij loopt in de beginfase en vervolgens weer terugvalt.
  • Het is belangrijk om met jouw leidinggevende te bespreken hoe de komende tijd er concreet uit gaat zien op het werk. Welke taken kan je oppakken? Welke uren ga je aan het werk? Heb je nog ondersteuning nodig bij het werk dat je uit gaat voeren? Worden collega’s geïnformeerd over jouw terugkomst? Het kan bovendien handig zijn om een driegesprek in te plannen met de bedrijfsarts, jouw leidinggevende en jijzelf. Dan weet je zeker dat jullie op één lijn zitten.
  • De contactpersoon die over langdurig zieken gaat - ik ga er van uit dat dit iemand van personeelszaken (een HR-professional of case-manager) is – gaat waarschijnlijk met jou bespreken welke stappen er gezet moeten worden vanuit de wetgeving. Je bent nu bijna een jaar ziekgemeld. Dan moet er bijvoorbeeld een eerstejaarsevaluatie worden gemaakt. Samen met jouw werkgever bespreek je hoe het afgelopen jaar is gegaan en of je op de goede weg bent om weer aan de slag te gaan. Ook kan het zijn dat jouw salaris iets wordt gekort (over de uren dat u ziekgemeld bent), maar dat verschilt per werkgever. Vraag hier even naar.

Hopelijk helpt bovenstaande overzicht bij de verschillende gesprekken die eraan zitten te komen. Ik wens jou in ieder geval veel succes met de gesprekken en met het hervatten van het werk.

Vriendelijke groeten,

Michiel Greidanus

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46