Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Herintegratie na ziekte, reis- en werktijden

20 december 2023 om 18.34
214 x gelezen

In de periode september 2021 t/m maart 2022 ben ik met chemokuren (R-CHOP) behandeld tegen Non-Hodgkin (DLBCL) en daarvan genezen. Na een revalidatie ben ik weer langzaam gaan werken en kan ondertussen weer 20 à  24 uur per week werken en de verwachting is dat ik dit langzaam kan uitbreiden.

Ik werk meestal op het kantoor in de buurt (half uurtje fietsen met de elektrische fiets, of kwartier met de auto, OV is geen optie). Ik werk maandag t/m donderdag, circa 6 uur per dag en dat gaat prima en kan ik goed volhouden (als ik een rustige plek heb en niet teveel herrie heb). Het werk is inhoudelijk leuk om te doen en ook de collegialiteit is prima.

Gemiddeld 1x per week (woensdagen) hebben we een samenwerkdag op het hoofdkantoor. Met de trein is dat ruim 2 uur reistijd (deur tot deur, enkele reis).  Met de auto gemiddeld 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van de files. In verband met werktijden, verlangen ze dat ik rond 9:00 uur op kantoor ben. Volgens de arbeidsovereenkomst is 1,5 uur reistijd per dag voor eigen rekening, de rest is voor de werkgever, de extra reistijd beschouw ik ook als werktijd (wat de werkgever niet leuk vindt).

Vervolgens kan ik een paar uurtjes (max 3 à 4) werken en dan weer die trip naar huis. Ik merk dat deze reis zwaar is en dat ik 's avonds dus geen energie over heb en ook de volgende dag ben ik niet voldoende hersteld en werk dan thuis en minder uren (4 ipv de 5 à 6 uur, soms nog minder uur).

Voor mijn gevoel is de samenwerkdag momenteel een te zware belasting voor mij  (teveel prikkels op een druk kantoor en het reizen op zich is ook belastend) en het staat mijn integratie in het werk in de weg. Ik ontvang nu nog WGA, maar dat is tijdelijk en na herkeuring kom ik waarschijnlijk niet in aanmerking voor een aanvulling, omdat ik dan  >65% arbeidsgeschikt ben.

Overleggen met HR en teamleider en teamleden hebben nog niet geleid tot een aanpassing. Ze denken dat het vanzelf beter gaat en vinden het belangrijk dat de collega's elkaar zien. Ook een tussenweg (groot kantoor halverwege, waar ook samen gewerkt kan worden) is niet bespreekbaar, omdat degene uit het hoofdkantoor extra reistijd hebben (nu ben ik de enige die veel moet reizen).

Wat zijn de wettelijke verplichtingen van een werkgever voor de integratie? Mag een werkgever eisen dat ik grote afstanden moet reizen, met als gevolg dat ik daardoor minder kan werken? Als ik 4 dagen op mijn eigen kantoor kan werken, kan ik per week minimaal 2 tot 4 uur meer werken, omdat de vermoeidheid beter te organiseren is. 

Ik kan/mag mijzelf alleen beter melden op de uren die ik langdurig kan volmaken en niet per week kijken hoeveel gewerkt kan worden. HR wil dat ik eerst aan toon dat ik meer kan werken en dan kan ik mijn contracturen vervolgens daarop aanpassen. Ik werk dus meestal meer uren dan ik volgens contract hoef. Mijn doel is om uiteindelijk meer te kunnen werken en uit te komen op minimaal 28 uur (om financieel rond te kunnen komen). Ik vraag me af of dit vanuit de werkgever correct is? Voor hen is het gemakkelijk, omdat ik gratis meer uren maak voordat ze aangepast worden. En de extra gemaakte uren worden niet met terugwerkende kracht uitbetaald.

En van de bedrijfsarts hoef ik ook niet veel medewerking te verwachten. Die zegt dat alles normaal is na ziekte en dat het vanzelf moet wennen. Het hoort bij de integratie, evenals de reistijden. Ik heb geen idee uit welk onzinnig boekje hij dit geleerd heeft.

Alvast bedankt voor de beantwoording van deze vraag. Ik hoop dat jullie wat duidelijkheid kunnen geven wat wel en niet geëist mag worden vanuit een werkgever naar iemand die aan reïntegreren is. 

Met vriendelijke groeten,

Alex

Antwoord

Beste AvdT,

Allereerst een compliment voor het feit dat het u gelukt is om op dit werkhervattingsniveau terug te keren en dat u bezig bent met geleidelijke verdere opbouw, na behandeling met chemokuren voor Non-Hodgkin. Als ik het goed begrijp hebt u inmiddels een aangepast contract bij uw eigen werkgever en een partiële WIA-uitkering. U hoopt op 28 uur/week eigen werk uit te komen en u verwacht uw uitkering dan te verliezen. 

Dan uw vragen. Ik begin met op te merken dat ons antwoord komt namens een team van twee bedrijfsartsconsulenten oncologie en een onderzoeker; wij geven ons antwoord uiteraard vanuit ons expertise-gebied en onze ervaring en het kan alleen een globaal antwoord zijn omdat we natuurlijk veel details niet kennen van uw gezondheidstoestand en uw arbeidsomstandigheden. 

Tijdens de wachttijd vóór het toekennen van de WIA-uitkering, had u er recht op dat uw werkgever zich inspande om u structureel passende arbeid aan te bieden. Nu dat geformaliseerd is in nieuwe contractafspraken, hebt u er opnieuw recht op dat bij veranderende belastbaarheid de werkgever zich inspant om samen met u zo goed mogelijk invulling te geven aan uw mogelijkheden en de randvoorwaarden daarbij. 

Hoe dat er precies uit ziet, wordt idealiter in goed overleg besproken tussen werkgever en uzelf, met waar nodig ondersteunende adviezen van de HR adviseur en de bedrijfsarts. Net zolang tot er een stabiele situatie is bereikt en er geen vragen meer zijn. Wat daarbij wel en niet kan, hangt niet alleen af van wet- en regelgeving, maar ook van wat werkgever en uzelf in alle redelijkheid van elkaar mogen vragen en verwachten, als beide partijen zich opstellen als goed werkgever en goed werknemer. 

U heeft in deze fase maatwerkbegeleiding nodig en maatwerkaanpassingen. Ik kan de afwegingen die u uiteenzet heel goed volgen. Het is plausibel dat u gebaat bent bij een prikkelarme werkplek en dat u het reizen beperkt houdt.  Op zich goed dat uw werkgever hecht aan goede samenwerkingsrelaties en heel jammer dat uw hoofdkantoor zo ver weg is van uw woonplaats. Als de arbeidsrelatie tussen werkgever en u goed is, zouden jullie in gesprek zijn over passende compromis oplossingen.  Ik raad u aan daarbij zelf met suggesties te komen over hoe de contacten met collega's in deze fase zo goed mogelijk te houden; mijn suggestie zou zijn minder vaak fysiek naar het hoofdkantoor en dan in plaats daarvan wel aansluiten bij een hybride overleg. U zou kunnen voorstellen dat u eerst probeert op te bouwen naar de gewenste 28 uur en daarna in de praktijk nagaat of u de reis  naar het hoofdkantoor weer vaker kunt maken.

U stelt ook een vraag over hoe het zou moeten gaan rondom beter melden en aanpassen van de contracturen. Ook hier geldt dat dit idealiter in harmonie tussen beide partijen besproken wordt. Daarbij is het wel gebruikelijk dat u eerst in de praktijk meer uren gaat werken en dat na enige tijd het contract aangepast wordt. Uitgaande van duidelijk vorderend herstel en opbouw in de werkhervatting zonder terugval hebben we het dan over  1-2 maanden.  Soms ligt het echter ingewikkelder: als u bijvoorbeeld nog niet alle taken van het eigen werk uitvoert . 

Al met al raad ik u aan om opnieuw in gesprek te gaan met uw werkgever en eventueel ook uw bedrijfsarts. En daarbij als uitgangspunt te nemen dat u geleidelijk herstellende bent en dit om probeert te zetten in duurzame werkhervatting: hoe kunt u daarbij ondersteund, geadviseerd en gefaciliteerd worden? En als werkgever verwachtingen aangeeft die naar uw oordeel (nog) niet redelijk zijn, vraag dan naar de argumenten en kijk dan of het gezamenlijk doel (dat u duurzaam terug komt voor zoveel mogelijk uren)  langs andere weg bereikt kan worden. Dus niet vanuit een beroep op wet- en regelgeving, maar vanuit een beroep op goed werkgeverschap en goed werknemerschap. 

Ik wens u verder herstel toe en soepele(r) gesprekken met de werkgever,

Josephine ter Steeg, bedrijfsarts/bedrijfsartsconsulent oncologie (BACO) 
Ook namens: 
Marieke Jacobs, bedrijfsarts/klinisch arbeidsgeneeskundige,
Fenna van Ommen, onderzoeker in opleiding 

Laatst bewerkt: 27/12/2023 - 15:20

Beste Josephine,

Bedankt voor het uitgebreide antwoord. Ik heb een goede verstandhouding met mijn leidinggevende en zal met hem bespreken hoe ik dit reizen kan gaan beperken. En ik zal hem en HR nogmaals aangeven dat reizen voor mij een zware belasting is.

Groeten Alex

Laatst bewerkt: 02/01/2024 - 08:51