Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
hersentumor wel of niet benoemen tijdens sollicitatie
Ik heb een oligodendroglioom graad 2. Diagnose in maart 2017. Behandeld met operatie, radiotherapie en chemotherapie. In mei/juni 2018 is de behandeling afgerond en sindsdien geeft de tumor een stabiel beeld op de halfjaarlijkse mri controlescans.
(De tumor zit er nog deels)
Ik voel mij goed, heb ook altijd kunnen werken (kantoorfunctie). Ben alleen wat eerder vermoeid, maar kan gelukkig op het niveau functioneren als voor mijn diagnose. Ook geen insulten meer gehad na de eerste en enige in 2017 die aanleiding was voor de diagnose.
Over een paar dagen heb ik een sollicitatiegesprek bij een nieuwe werkgever en ik vraag me af of ik mijn hersentumor wel of niet zal melden. Zoals gezegd voel ik me prima en functioneer ik ook hetzelfde als voor mijn diagnose. In die zin ben ik naar mijn mening een even groot "risico" als iedere andere sollicitant.
Niemand weet wat hij /zij op het moment van solliciteren onder de leden heeft, of gaat ontwikkelen :-)
Antwoord
Beste VAKOG,
Goed om te horen dat uw ziekte stabiel is. En mooi dat u een nieuwe uitdaging aan gaat.
De eerste vraag die u zichzelf moet stellen, als u solliciteert met of na kanker, is of u er over wilt communiceren. Het is niet verplicht om dat te doen en een potentiële werkgever mag ook geen vragen stellen over uw gezondheid. U bent wel verplicht om het aan te geven als u om gezondheidsredenen mogelijk niet in staat bent om de functie uit te voeren of als de kans groot is dat u dat op korte termijn niet meer zult kunnen. Daarbij is het dan van belang om tevoren goed de afweging te maken wat u wel en niet wil vermelden. Er is daarin geen goed of fout, maar er zijn wel tips te geven:
Vertel niet direct te veel details, dat kan later altijd nog als u merkt dat er wel of geen vertrouwensband ontstaat met de leidinggevende. U zou bv kunnen vertellen dat u kanker heeft (gehad) en dat uw ziekte stabiel is. Leg uit dat er door uw ziekte geen specifieke voorwaarden zijn om goed te kunnen functioneren.
Bent u nog gekeurd in het kader van de WIA? Als dat zo is en u heeft bv een WGA, dan geldt er voor de eerste 5 jaar een no-riskpolis. Ik weet niet precies wat uw situatie is, dus weet ook niet of bovenstaande tip van toepassing is.
Wat in ieder geval belangrijk is, is dat u tevoren goed bedenkt wat u wel en niet wil gaan vertellen en vertel niet direct te veel details. Dat kan later altijd nog.
Ik wens u veel succes met uw sollicitatie.
Met vriendelijke groet, mede namens Fenna van Ommen,
Marieke Jacobs, bedrijfsarts consulent oncologie