Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Herstelmelding werk
Hallo,
Vanaf begin april ben ik behandeling voor borstkanker. Ik ben toen meteen 100% ziek gemeld. Wel ben ik elke week naar het werk gegaan. Puur voor het onderhouden van contact, soms heb ik gewone werkzaamheden uitgevoerd. Vanaf 29 dec start ik met een nabehandeling ik krijg om de 3 weken 14 keer Trastuzumab-estamine. Ik verwacht dat ik op 2 dagen weer mijn werk kan oppakken en ik wil voor die uren ook herstelmelding. Mijn werkgever had alleen gehoord dat je tijdens behandeling geen herstelmelding mogelijk is. Ik heb nog geen contact kunnen krijgen met mijn ARBO-arts vandaar dat ik de vraag hier stel, klopt dit?
Het heeft best wel grote financiele gevolgen als ik na april nog steeds 100% ziek gemeld sta.
Alvast bedankt voor de reactie.
Antwoord
Beste 0202vdv,
Werken tijdens de behandelingen mag natuurlijk en het is heel goed dat je dat wilt. Het geeft afleiding en je houdt daardoor contact met je werk en je collega’s. Omdat je belastbaarheid voor werk waarschijnlijk zal wisselen in de periode van de behandelingen (en daarna) zul je moeten gaan ervaren hoeveel werkhervatting reëel is. Je geeft aan dat je verwacht 2 dagen te kunnen werken. Dat zou heel mooi zijn, maar mijn advies is om eerst te gaan ervaren hoe je reageert op de behandelingen en op basis daarvan te kijken in welke mate je in staat bent om te werken. Vooral de eerste dagen na het infuus is de kans op bijwerkingen groot. Daarna ervaren de meeste mensen minder klachten. Jij zult echter zelf moeten ervaren hoe je reageert op de medicatie. Mijn advies is om dan niet meteen twee dagen te starten, maar eerst eens te proberen om enkele dagen enkele uren te werken. Als dat goed gaat en je hebt een beeld wat je goede en minder goede dagen dan kun je geleidelijk uren gaan opbouwen. Als blijkt dat je daadwerkelijk in staat bent om (vrijwel) iedere week een aantal uren te werken, dan is een gedeeltelijke hersteldmelding wellicht reëel.
Na een jaar zal je inkomen terug gaan naar 70%, waarschijnlijk doel je daar op als je het hebt over de financiële gevolgen. Als je in april deels kunt werken heb je over de gewerkte uren wel recht op 100% loon. Het blijft hierbij belangrijk om heel goed je balans te bewaken. Waak ervoor dat je niet te snel opbouwt met het risico dat je het niet volhoudt.
Dit is mijn antwoord in algemene zin. Voor specifieke op jouw werksituatie toegespitste vragen, zoals bijvoorbeeld werkaanpassing, adviseer ik je om hierover met je bedrijfsarts contact op te nemen.
Ik wens je heel veel sterkte met de behandelingen en een goede terugkeer in het werk.
Vriendelijke groet,
Ton Jenner