Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Het gaat me boven de pet

Dag, in juni 2022 heb ik de diagnose borstkanker gekregen; behandeling (borstbesparende operatie en bestralingen) eind september afgerond. Ben behalve rond operatie blijven werken ( paar uurtjes per dag ) en had gedacht er inmiddels wel weer helemaal te zijn. Dat valt enorm tegen. Ik heb een beleidsfunctie en loop erg tegen mijn grenzen aan momenteel; kan lastig schakelen, moeite met concentratie, snel overprikkeld, kom moeilijk uit mijn woorden etc. Het is alsof mijn hoofd niet meer goed werkt. Wat ook meespeelt is dat ik kort voor de diagnose met een nieuwe baan ben begonnen en dus geen routines heb waar ik op terug kan vallen. Het is de bedoeling dat ik volledig terugkeer in mijn ‘oude/nieuwe’ functie maar de laatste weken heb ik steeds meer twijfels over de haalbaarheid van dat doel en of ik het uberhaupt nog wil ( fulltime ). Ik zou best een stap terug willen doen ( ondersteunende functie bijvoorbeeld ) maar twijfel of ik dit nu bespreekbaar moet maken, ik twijfel op dit moment aan alles dus dat helpt niet.
Hartelijke groet, Natascha

Antwoord

Beste Natascha,

 

Het gebeurt vaak dat mensen, na een behandeling voor kanker, weer aan het werk gaan en merken dat het eigenlijk toch te zwaar is. Ze zijn niet in balans en vallen soms toch weer uit. Vermoeidheid en problemen met concentreren spelen hierbij een grote rol. Een goede opbouw op werk hangt van veel dingen af. Ik zou u daarom adviseren om met uw bedrijfsarts en eventueel uw leidinggevende in gesprek te gaan. Samen met hen kunt u de mogelijkheden voor werkhervatting bespreken. U kent uw eigen situatie, uw behoeften en uw wensen het beste. Eventueel lukt het wel om volledig terug te keren in uw ‘oude/nieuwe’ functie met de juiste benodigde ondersteuning van uw werk en eventuele aanpassingen. Een aantal vragen die u met de bedrijfsarts en uw werkgever kunt bespreken zijn: Welke werkzaamheden kunt u wel oppakken? Hierbij is het vaak wenselijk om te beginnen met korte afgebakende taken zonder tijdsdruk. Welke dagen en tijden kunt u werken? Hierbij is vaak wenselijk om het aantal uren verspreid over de week geleidelijk op te gaan bouwen. Zijn er nog belemmeringen om weer aan de slag te gaan? Welke ondersteuning zou hier eventueel bij kunnen helpen? U geeft aan weinig routines te hebben om op terug te kunnen vallen. Het is bekend dat veel mensen na een behandeling voor kanker gebaat zijn bij een regelmatig werkritme en regelmatig pauzes. Misschien kunt u nadenken wat er voor nodig is om wel routine in het werk te creëren.

 

Als u zelf een duidelijk beeld heeft van bovenstaande, kunt u in overleg met uw bedrijfsarts en leidinggevende kijken wat de mogelijkheden zijn binnen uw werk. Spreek ook af om tijdig te evalueren, zodat de er aanpassingen gedaan kunnen worden mocht dat nodig of wenselijk zijn. Als blijkt dat het werk echt niet passend te maken is, kan het zijn dat u voor de keuze komt te staan om te gaan oriënteren op een andere, passendere functie. In dit hele proces is het heel belangrijk dat u goede begeleiding krijgt van de bedrijfsarts, andere professionals -zoals bijvoorbeeld een bedrijfsartsconsulent oncologie- en natuurlijk uw werkgever.

 

Als u naar aanleiding van het gesprek met uw bedrijfsarts en leidinggevende nog specifieke vragen heeft, dan beantwoord ik ze graag.

 

Vriendelijke groeten en veel succes op uw werk,

Fenna van Ommen

Laatst bewerkt: 20/04/2023 - 14:54

Dank voor de snelle reactie; ik heb maandag een gesprek met mijn leidinggevende, kan ik het meenemen.

groet, Natascha

Laatst bewerkt: 21/04/2023 - 10:55