Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Late effecten na borstkanker, werken lukt niet goed
In het kort: 2021, uitgezaaide borstkanker. Chemo, operatie (amputatie borst en okselkkiertoilet), 20 bestralingen en nu ruim 1,5 jaar hormoontherapie.
Ik had net een nieuwe baan (HR) en in diezelfde week de diagnose borstkanker. Na 1,5 jaar is mijn contract niet verlengd. Re-integratie heb ik niet gehad, ik werkte zoveel als mogelijk. Ik kreeg wel de ruimte om mijn eigen tijden in te delen, maar begeleiding was er niet. Ik deed eigenlijk maar wat en nu, achteraf zie ik dat mijn werkgever er ook weinig van wist. Daarna een nieuwe baan gevonden, waar ik niet op mijn plek zat. Inmiddels sinds een half jaar een nieuwe werkgever, en een best drukke verantwoordelijke baan voor 28 uur p.w.
Ik probeer mezelf overeind te houden, tussen de vermoeidheid, ik probeer alles positief te zien, ik ben genezen, ik heb een baan. Ik sport veel wat een enorme uitlaatklep is. Maar mentaal lukt het me niet alles op de rit te krijgen. Ik ben vergeetachtig, kan het overzicht niet bewaren, problemen oplossen lukt niet . Mijn hoofd laat me in de steek. Steeds dacht ik dat het beter zou worden, want dat lees je vaak, dat het tijdelijke klachten zijn. De situatie lijkt na 2 jaar bij mij juist erger te worden. Ik haal niet meer het niveau van voor mijn ziekte.
Ik ben bij de afgelopen werkgevers weinig begeleid tijdens mijn werk. Ik ben op eigen houtje doorgegaan en dacht als ik maar goed mijn best doe komt het wel goed. Mijn huidige werkgever weet van mijn ziekte trouwens. Ik werk daar nog geen half jaar en voel me enorm bezwaard om op tafel te leggen dat het niet zo goed gaat. Ik worstel heel erg met wat nu te doen. juist nu krijg ik steeds meer klachten, maar ik ben niet ‘echt’ ziek. Ik zou alleen zo graag begeleiding krijgen die ik nooit heb gehad. Heb ik daar nu ook nog ‘recht’ op? Omdat de ziekte periode bij een vorige werkgever was en ik nu ‘gewoon’ als vol ben aangenomen. (zonder ziektebeeld, ik heb wel verteld van mijn geschiedenis)
Wat nu als mijn contact over een half jaar weer niet verlengd wordt? Waar sta ik dan..
Ik ben benieuwd of iemand van jullie een gelijksoortige situatie heeft meegemaakt? Hoe is dat gegaan en hoe gaat het nu?
Groet Indiootje
Antwoord
Beste indiootjee,
Wat vervelend voor je om te moeten ervaren, dat je (in toenemende mate) klachten hebt. We zien helaas regelmatig dat na aanvankelijk -en ogenschijnlijk- volledig herstel er toch weer sprake is van hinder door late gevolgen van de behandelingen. Je wordt gehinderd door vermoeidheid, maar ook door mentale en cognitieve klachten. Ons voorstel is om je klachten met jouw behandelteam te bespreken. Omdat het je ook hindert in je werk is het verstandig om je bedrijfsarts hierover eveneens te benaderen. Dan kunnen jullie samen bekijken welke mogelijkheden er nog zijn ten aanzien van begeleiding en voor praktische handvaten om het werk goed in te richten, rekening houdend met jouw beperkingen. Ook kun je met je bedrijfsarts bespreken of verwijzing naar een bedrijfsarts die gespecialiseerd is in oncologie (een BACO of bedrijfsarts consulent oncologie) daar nog iets aan kan toevoegen. Deze kan bijvoorbeeld samen met jou de gevolgen van je klachten voor je werk in kaart brengen en adviseren over specifieke interventies die je helpen je werk weer duurzaam te verrichten.
Met vriendelijke groet, mede namens Josephine ter Steeg en Fenna van Ommen.
Marieke Jacobs