Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
lymfeklierkanker / nachtdienst
In April 2019 diagnose Lymfeklierkanker stadium 4.werk in 3 ploeg fysiek zwaar werk en met chemische producten. werk nu weer in 2 ploegendienst volledige dagen,maar ik wil niet meer de nachtdienst in zo lang ik dat niet wil/kan blijf ik in de ziektewet.
Graag advies hoe te regelen/oplossen, 29 november heb ik een afspraak met de bedrijfsarts.
Alvast bedankt voor uw reactie.
Mvg.
V
Antwoord
Dag Vincent,
Kanker en nachtdienst, ja dat is een veelbesproken combinatie. U schrijft, dat u lymfeklierkanker stadium 4 hebt gehad. Dat betekent zeer waarschijnlijk dat u chemotherapie hebt gehad, mogelijk in combinatie met immuuntherapie. Deze behandelingen kunnen nog lange tijd vermoeidheidsklachten of concentratieproblemen geven. Omdat ik niet weet welke behandeling(en) u heeft gehad, moet ik me beperken tot een meer algemeen antwoord.
Belangrijk na kankerbehandelingen is, dat er sprake is van een regelmatig leven met voldoende beweging, ontspanning en verantwoorde voeding. Daar past de onregelmatigheid van ploegendiensten met nachtdiensten vaak niet goed bij. U stelt dat u niet meer in de nachtdienst wilt, maar u geeft daarbij niet aan waarom u dat niet wilt. Ik kan me voorstellen dat u vermoeidheidsklachten heeft en minder energie heeft dan voorheen. Werkzaamheden met nachtdiensten zijn dan vaak te belastend en dragen niet bij aan een duurzaam herstel.
Wat betreft de oplossing: u dient samen met uw werkgever actief te zoeken naar passend werk en een voldoende re-integratieresultaat. Het is dus goed om nu al te kijken welke alternatieven er mogelijk zijn. Ik zou u willen adviseren om dit eerst met uw bedrijfsarts te bespreken, wellicht kan hij/zij u adviseren over aanpassingen in uw werk, in uw geval lijkt het dan met name te gaan over aanpassingen in het rooster.
Vriendelijke groet,
Cobi Oostveen en Ton Jenner, bedrijfsarts-consulenten oncologie
Hartstikke bedankt voor uw reactie, ik zit in een waith and see beleid ik heb nog geen behandeling gehad en zo lang ik zo fit blijf blijft dat ook zo.
Sinds ik te horen heb gekregen dat ik lymfeklierkanker heb heb ik geen nachtdiensten meer gedraaid merk dat ik fitter ben en mijn bloedwaardes ook top zijn ik wil het risico niet nemen door onregelmatige diensten mn waarden weer minder wordt en dat het op de lymfeklieren negatief overkomt.
29-11-2019 moet ik weer bij de bedrijfsarts zijn ik had het daar al aangegeven maar ze stelde het telkens uit nu komt het moment dat ik er een definitieve beslissing over moet hebben .
Mvg.
Vincent van Stuivenberg.
Dag Vincent,
Ik begrijp je situatie. Ook je huidige wait and see-beleid rechtvaardigt naar onze mening vrijstelling van nachtdiensten.
Cobi Oostveen en Ton Jenner, bedrijfsarts-consulenten oncologie
Beste Cobi Oostveen en Ton Jenner.
Vriendelijk bedankt voor uw reactie.
Mvg.
Vincent van Stuivenberg
Graag gedaan.
Beste Cobi Oostveen en Ton Jenner.
29 November ben ik bij de bedrijfsarts geweest, daar is het volgende uitgekomen
prognose naar volledig herstel is, dan wel van de beperkingen is: Blijvend medische beperking voor de nachdienst.
2 December een afspraak gehad met de HR. van mijn werkgever, die doen er moelijk over en vroeg mij dingen te tekenen wat ik niet heb gedaan
Ik voel mij nu in de steek gelaten door mijn werkgever, ik zit zelf in de ondernemingsraad en ben ook van plan om deze situatie voor te leggen het lijkt wel dat ik de enigste in nederland ben die in deze situatie zit.
Ik heb zwaar werk wat in de 2 ploegendienst prima vol te houden is de nachtdienst vermijd ik ivm, regelmaat ter behoeve van mijn situatie ik kan in principe uit de ziektewet maar dan in 2 ploegendienst maar dat wil mijn werkgever nog niks van weten ze willen om de tafel met de bedrijfsarts en mij om evt. toch in de toekomst weer in de nacht te kunnen functioneren.
29 februari 2020 zit ik al een jaar in de ziektewet, dit is de moelijkste stap in mn carriere omdat ik het gevoel heb dat ik er alleen voor sta en zo alles verlies.
Mvg.
Vincent van Stuivenberg
Beste Vincent,
Je bedrijfsarts heeft aangegeven dat je blijvend beperkt bent voor de nachtdienst. Dat is een duidelijke uitspraak. Daarmee zijn jij en je bedrijfsarts het eens. Als je werkgever het daar niet mee eens is kan deze een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen. Wellicht is dat niet nodig en is je bedrijfsarts in staat om aan je werkgever uit te leggen waarom het voor jouw duurzame inzetbaarheid beter is geen nachtdiensten meer te draaien. Prima om daarover met elkaar in gesprek te gaan.
met vriendelijke groeten,
Ton Jenner en Cobi Oostveen
Hartelijk dank voor uw reactie.
Per 1 Januari 2020 krijgen we bij ons temaken met een nieuwe bedrijfsarts, ik neem aan dat ik niet ineens weer door dezelfde molen heen moet of dat deze een andere conclusie heeft.
Maar goed ik wacht wel af en hou jullie hier wel op de hoogte.
Mvg.
Vincent van Stuivenberg
Dag Vincent,
Mocht je daarna een nieuwe vraag hebben, dan weet je ons te vinden.
Vriendelijke groet,
Ton Jenner en Cobi Oostveen.
Beste Ton en Cobi.
Eind Januari ben ik bij de nieuwe bedrijfsarts geweest, hij heeft een arbeids deskundiger ingeschakeld waar ik 9 Maart op mijn werk een gesprek mee heb.
De nieuwe bedrijfsarts houd zich ook aan het advies, geen nachtdiensten meer < ik werk in een drie ploegendienst>
Mijn werkgever denkt dat de arbeidsdeskundiger daar een definitiefe uitspraak overdoet,
Ik wacht rustig af en werk ondertussen in 2 ochtenddiensten en 1 avonddienst 40 uur in de week mijn doel is eindelijk eens van die ziektewet af te zijn, ik zit nog 30% in de ziektewet.
We wachten 9 maart maar even af maar ik ben wel benieuwd wat zo n arbeidsdeskundiger te vertellen heeft.
Mvg.
Vincent van Stuivenberg
Dag Vincent,
Ik begrijp dat je een keer uit de ziektewet wilt. Toch even het oordeel afwachten.
Vriendelijke groet,
Ton Jenner
Beste Ton.
Sorry voor de zeer late reactie van mij, maar ik wil u(jullie) super bedanken voor de reacties hier.
Uiteindelijk ben ik uit de ziektewet gekomen en ben 2 ploegendiensten gaan werken dus zonder nachtdienst, ik voel me zo goed echt waar dat ik gewoon vergeet dat er kanker bij mij is vastgesteld.
De pech blijft mij wel achtervolgen, afgelopen Mei heb ik een ongeluk met de fiets gehad en mn heup verbrijzeld ik heb een compleet nieuwe heup gekregen en nu weer daarvan herstellende.
De non hodgkin betreft, ik zit nog steeds in het zo geheten waith and see, de kankercellen zijn stabiel gebleven en vanaf nu heb ik om de half jaar een controle.
Ik voel mij opzich erg goed ik doe ook echt nog mee in mn gezinsleven maar toch heb ik vaak de gedachte van shit hoe lang nog.
Mvg.
Vincent van Stuivenberg
Beste Vincent,
Fijn om te horen dat het gelukt is om volledig te kunnen werken zonder nachtdienst.
Wel heel vervelend dat je een ongeluk hebt gehad met een verbrijzelde heup en nu dus een nieuwe heup. Ik hoop dat je voorspoedig herstelt en je werk weer kunt hervatten.
Verder hoop ik dat je kanker nog stabiel blijft en je nog lange tijd met het “wait and see” beleid door kunt gaan.
Zoals je aangeeft, het blijft onzeker.
Ik wens je alle goeds toe.
Met vriendelijke groeten,
Cobi Oostveen