Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Na de prostaatoperatie weer aan het werk maar nu stijgen de PSA waarde weer.

Hallo,

na dat ik uiteindelijk ben geopereerd, 1 keer belde het ziekenhuis af wegens een corona besmetting en 1 keer moest ik zelf afbellen doordat ik zelf corona had. Werd bij mij de prostaat, zaadblaasjes en lymfeklieren (23) verwijderd. Na herstel had en heb ik, naast impotentie, soms nog plasproblemen en had een periode veel last van concentreren, denken, onthouden en vooral vermoeidheid. Ik doe veel aan mijn conditie en langzaam aan gaat het beter met het denken, concentratie en vermoeidheid. De vitaliteit kwam langzaam terug ook door elke dag, ook in het begin met de katheter, wandelen. Wandelen en fietsen doe ik nog steeds.

In de verwachting dat de prostaatkanker verwijderd was en in de hoop dat ik dit achter me kon laten ben ik het werk weer gaan oppakken, wel eerst op therapeutische basis. Maar toen steeg toch langzaam aan de PSA waarde. En nu... de PSA stijgt en dan afwachten. Hoe ga ik daar mee om. Een goed contact met o.a. de oncoloog die aangeeft dat de onzekerheid een onderdeel van mijn leven is. Deze onzekerheid moet je omarmen en een weg vinden daar mee om te gaan.

Over 2,5 maand is de volgende bloedwaarde bekend en de prognose is dat dan middels een scan gekeken kan worden waar de kanker nu zit. Daarna zal er een behandelingsplan komen. Veel onzekerheid en twijfels hoe ga ik hier mee om ook met mijn werk. De roosters voor de komende 3 maanden zijn gemaakt. En daarna..?

Ik werk bijna 50 jaar in de zorg en had gehoopt om op redelijk termijn te stoppen. Ik kan gebruik maken van een generatieregeling ( 75 % werken, 85 % betaald en het pensioen kun je samen, werkgever en werknemer, door betalen) maar dit wordt afgeraden omdat ik dan een nieuwe arbeidsovereenkomst krijg. En stel dat je dan weer ziek wordt  of bent ? De vakbond geeft aan dat als je ziek bent je niet moet veranderen van een arbeidsovereenkomst. Anderzijds verlang ik erna, nu eindelijk zelf eens te kunnen bepalen hoe ik me dag wil doorbrengen zonder plichten. 

Kunt U me zeggen hoe ik dit nu moet aanpakken. Afwachten wat het verloop is ? Over 3 maanden verder kijken als de behandeling bekend is?

 

Antwoord

Beste Jonas-1987,

Wat naar dat de PSA waarde stijgt; heel herkenbaar dat vooral die onzekerheid en het niets kunnen doen dan afwachten zo moeilijk te hanteren zijn. Uw vraag wat te doen met werk is niet eenvoudig en kort te beantwoorden.

Uw ziekte komt met directe en indirecte gevolgen; verwerking en aanpassing horen daar ook bij en kosten tijd en energie. Het is zonder meer begrijpelijk en reëel dat u merkt nu niet aan al uw verplichtingen te kunnen voldoen, waaronder werk.

Stap 1 is daarbij altijd het gesprek aan te gaan met uw werkgever en met uw bedrijfsarts.

Zoals u weet hoeft u met uw werkgever geen medische gegevens te delen; u kunt echter wél benoemen dat uw situatie u zwaar valt en bespreken welke mogelijkheden uw werkgever ziet om u daarbij te ondersteunen. Naast niet of minder werken kan soms een maatwerk dag- of weekindeling helpen, evenals een aanpassing van uw takenpakket (minder taken of alleen taken die u minder zwaar vallen) of maatwerkafspraken over wanneer u op de werklocatie bent en wanneer u thuis kunt werken.

Bespreek dat u graag advies wilt van de bedrijfsarts.

Met uw bedrijfsarts kunt u veel meer delen en dat raad ik u ook aan: bespreek uw mentale staat en uw vragen en wensen. Uw bedrijfsarts kan dan gericht meedenken over de juiste hulp en de juiste aanpassingen in werk.

Tenslotte wil ik opmerken dat de vakbond gelijk heeft als die zegt dat u voorzichtig met zijn met contractaanpassing tijdens ziekte. Echter, soms kan gebruik maken van een aantrekkelijke regeling ook tijdens ziekte een goede keuze zijn: u moet wel goed geinformeerd zijn over voor- en nadelen en daar dan, met hulp van werkgever en bedrijfsarts, een afweging in maken. Misschien kunt u, zoals u zelf al oppert, de keuze voorlopig even parkeren totdat uw behandelplan duidelijker is en dan in de tussentijd wél al maatregelen op basis van ziekte in gang zetten.

Als u na uw gesprekken met werkgever en bedrijfsarts nog met vragen blijft zitten, leg ze dan gerust opnieuw aan ons voor.

Ik wens u veel sterkte,

Josephine ter Steeg, bedrijfsarts/bedrijfsartsconsulent oncologie (BACO) in opleiding


Ook namens: 
Marieke Jacobs, bedrijfsarts/klinisch arbeidsgeneeskundige,
Fenna van Ommen, onderzoeker in opleiding 
 

Laatst bewerkt: 05/07/2023 - 11:22

beste Josephine, Marieke en Fenna,

bedankt voor jullie antwoord. Het is prettig om de onzekerheden die we zeker bij kanker oplopen om te zetten in vragen. Met de informatie kan ik weer verder en dat voelt als steun. De komende weken zullen er weer gesprekken plaats vinden met de manager en personeelszaken. Dit wacht ik af. Ook met de bedrijfsarts zal weer een gesprek gepland worden. Naast jullie kennis doe ik, in dien nodig, ook navraag bij de jurist van de vakbond. In deze onzekere tijd heb je juist behoefte aan duidelijkheid en bepaalde ondersteuning. En wil ik het liefst alles zo duidelijk mogelijk hebben hoe, wat, waar, wanneer. Maar dat is niet mogelijk. Zoals de oncoloog aangaf zal ik de onzekerheid die de kanker nu eenmaal met zich meebrengt proberen te omarmen. Niet dat dat zo makkelijk is maar er verkrampt mee om te gaan ontneemt me de levensvreugde en ontneemt me de kracht. Het is ook prettig een gesprek persoon te hebben om deze vragen te stellen en ze samen tegen het licht te houden. Dat verruimt de mogelijkheden om te alles van gedachten en gevoelens tegen het licht te houden. Deze mogelijkheid heb ik gelukkig wel.

Indien ik vragen heb of tegenkom is het prettig om te weten dat ik hier vragen kan stellen.

tot een volgende keer

Laatst bewerkt: 07/07/2023 - 15:51