Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

niet belastbaar voor werk

14 februari 2022 om 21.44
1117 x gelezen

In september 2020 is bij mij borstkanker geconstateerd (triple negatief beide borsten). Heb 16 chemo's gehad binnen 20 weken, daarna dubbele borstamputatie (wegens brca1- en check2 gen) en reconstructie. Daarna nog 2x geopereerd vanwege complicaties om vervolgens in april 2021 te starten met chemopillen.
In oktober was dit achter de rug. Resteerde er nog 2 operaties (verwijdering eierstokken, eileiders en nog een keer de linkerborst). Tussen alles door heb ik zo goed en zo kwaad als het ging wat gewerkt.
Eindelijk werden in januari 2022 mijn eierstokken en eileiders verwijderd. Het duurde allemaal langer vanwege corona. Het herstel hiervan gaat heel moeizaam. Na 1,5 strijden ben ik nu moe, labiel, een energie, slechte concentratie en zo kan ik nog wel even doorgaan. De arbeidsdeskundige heeft geoordeeld dat ik momenteel niet belastbaar ben voor werk (dus geen spoor 1 of spoor 2).  Wél heeft mijn werkgever een reintegratie bureau ingeschakeld  om met mij kennis te maken en om te bespreken hoe de reintegratie vorm gegeven kan worden.

Maar ik kan helemaal niet werken. Wat is dan de zin/onzin van het gesprek met het reintegratiebureau?

Overigens ben ik nog in afwachting van de volgende operatie.
 

Antwoord

Beste Haak,

Je hebt al een zwaar traject achter de rug. En dan is het nu -na 1½ jaar- nog niet voorbij. Je hebt nog veel klachten van moeheid, concentratieproblemen, labiliteit, etc. Het zal voor niemand vreemd zijn, dat je nu niet in staat bent om structureel wat werk te doen. We zien vaak bij mensen die kanker hebben doorgemaakt, dat de termijn van 2 jaar te kort is om tot volledig herstel te komen. De arbeidsdeskundige heeft dit ook zo beoordeeld (naar ik aanneem op basis van de beperkingen die een bedrijfsarts heeft aangegeven).

En dan vraag je je af: waarom dan toch een re-integratiebureau? Dat lijkt ook niet logisch, want je hebt nog erg veel beperkingen. Maar werkgever en werknemer hebben een aantal verplichtingen in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Een van die verplichtingen is om je in te spannen om aan een succesvolle re-integratie mee te werken.

Het kan zijn  dat de werkgever -wellicht gedreven door angst voor een (loondoorbetalings)sanctie vanwege onvoldoende re-integratie-inspanningen- een re-integratiebureau heeft ingeschakeld. Het kan ook zijn dat je werkgever je hiermee juist wil ondersteunen bij het gaan nadenken over je mogelijkheden om in de toekomst werkhervatting vorm te geven. Vragen als: kun je straks terug in je eigen werk of moet je juist op zoek naar passender werk? kun je bespreken met een begeleider van een re-integratiebureau. De bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige oordelen dat je nog niet belastbaar bent in werk. Dat is de basis voor het starten van de begeleiding door het re-integratiebureau. Je moet het dan zien als een oriënterend traject en niet een traject waarbij het doel direct is om bv te gaan re-integreren in eigen werk of te gaan solliciteren. Je zou kunnen toetsen bij je werkgever en de bedrijfsarts of dit inderdaad het doel is. Bij twijfel kan met bijvoorbeeld (een bijstelling van) de probleemanalyse en de rapportage van de arbeidsdeskundige kan bij het UWV een deskundigenoordeel aangevraagd worden. Met dit deskundigenoordeel kan dan vastgesteld worden, dat re-integratie-inspanningen op dit moment inderdaad niet mogelijk zijn. Voorwaarde is wel, dat dit deskundigenoordeel uiterlijk tot 18 maanden na ziekmelding moet worden aangevraagd. Dus haast is geboden. Er kan dan vervolgens over circa 2 maanden een aanvraag WIA-beoordeling worden ingediend.

Ik wens je heel veel sterkte met de komende behandeling(en) en een goed herstel.

Vriendelijke groet,

Ton Jenner, bedrijfsartsconsulent oncologie

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46