Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Nieuwe baan kankerverleden melden?
Goedendag, ik ben 6 jaar terug behandeld voor borstkanker, chemo, operaties, bestralingen en nu nog steeds hormoontherapie.
Ik ga (na vrijwilligerswerk gedaan te hebben) komende week voor een 2e gesprek voor een nieuwe baan. Ik heb bewust gezocht voor een functie met 3 halve dagen. Verdeeld over de week. Ik denk dat dat haalbaar is voor me. Echter tob ik ook met vermoeidheid en brainfog. Mijn vraag is, moet ik het melden van mijn kanker? Ik denk dat de eerste tijd erg (te?) vermoeiend zal zijn er daarnaast wil ik eerlijk zijn over wie ik ben. Maar gooi ik daarmee niet mijn eigen glazen in? Wat is wijsheid?
Heeft u hier gedachten over? Ze willen me graag hebben zeggen ze.
Hartelijke groet
Mattie
Antwoord
Hallo Mattie,
Goed om te horen dat je, na 6 jaar, aan het solliciteren bent op een nieuwe baan en al uitgenodigd bent voor een tweede gesprek.
Je zit daarbij meteen met een lastig dilemma, namelijk of je zult vermelden dat je kanker hebt gehad.
Het is niet verplicht om dat te doen en een potentiële werkgever mag ook geen vragen stellen over je gezondheid. Je bent wel verplicht om het aan te geven als je om gezondheidsredenen mogelijk niet in staat bent om je functie uit te voeren of als de kans groot is dat je dat op korte termijn niet meer zult kunnen. Je geeft aan dat je nog wel vermoeidheidsklachten hebt en brainfog. Je geeft ook aan dat je bewust kiest voor een baan van drie halve dagen verdeeld over de week. Daarmee maak je de keuze voor een baan waarvan je denkt dat dit haalbaar moet zijn, maar je twijfelt nog wel
Als je denkt dat het wel haalbaar is, is het de vraag of je hier tijdens je sollicitatie al iets over moet zeggen of wellicht beter even kunt wachten en eerst beginnen met de baan. Mocht je in de loop van de maanden een goede relatie opbouwen met je leidinggevende en eventueel je collegae, dan kun je alsnog overwegen of je iets gaat vertellen over je ziekte
Er is ook zeker iets voor te zeggen om er wel over te praten. Als ik je goed begrijp heb je nog forse klachten. Als je nieuwe werkgever je accepteert als je het wel vertelt, zegt dat ook iets over de werkgever. Dan is de kans groot dat je nieuwe werkgever wellicht bereid is rekening te houden met de door jouw beschreven klachten en beperkingen. Daarmee is de kans dat het ook daadwerkelijk gaat lukken om het werk uit te voeren ook veel groter.
Wat ook nog van belang is in jouw situatie, is of je al dan niet gedeeltelijk bent afgekeurd 6 jaar geleden en ook nu nog een uitkering hebt? In dat geval is het zeker te overwegen om het wel te vermelden, want dan geldt er een no risk polis en dat is een groot voordeel voor je werkgever (voor informatie hierover zie de site van het UWV, of de volgende video: https://www.youtube.com/watch?v=dudT74ZGv4c ). In dat geval adviseer ik je om dit te bespreken met je begeleider van het UWV.
Op basis van jouw verhaal kom ik niet tot een concreet advies.
Ik heb hierboven toegelicht wat de voor- en nadelen zijn van het wel of niet vermelden.
Ik hoop dat dit je helpt bij het nemen van een beslissing om wel of niet te vermelden dat je kanker hebt gehad.
Met vriendelijke groeten,
Cobi Oostveen, bedrijfsarts consulent oncologie