Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Ontslag na 2 jaar met WGA
Hallo allemaal,
Mijn naam is Mandy en ik ben 46 jaar. In juli 2018 is bij mij uitgezaaide longkanker geconstateerd (stadium 4)
ik heb chemo gekregen en bestraling en immuuntherapie . Omdat de uitzaaiingen in mijn hoofd zaten ben ik ook behandeld met gamma Knife begin 2019. Door de immuuntherapie kreeg ik ernstige bijwerkingen waardoor ik aan de prednison moest voor een half jaar. Mede door bovenstaand heb ik het eerste 1 1/2 jaar niet of nauwelijks kunnen werken.
Tijdens het integreren (begin dit jaar begonnen) wat vrij lastig was vanwege corona, werden er opnieuw uitzaaiingen in mijn hoofd geconstateerd. Ook hier ben ik weer voor behandeld met gamma Knife. Op dat zelfde moment ben ik gekeurd door UWV. Uitslag WGA voor 100% afgekeurd voor twee jaar omdat de prognose onzeker is.
inmiddels gaat het alweer beter met me dus ik wilde heel graag weer aan het werk, wat blijkt mijn ontslagvergoeding is voorbij en ze hanteren het UWV rapport dat ik ben afgekeurd voor twee jaar. Ik ben dus te laat met re-integreren en wordt ontslagen want ik ben een risico voor de werkgever. .
Ik heb diverse mensen gesproken, bedrijfsarts, UWV, re-integratie coach, en inderdaad iedereen hanteert de regeltjes. Ik word hier zo moe van ik vraag me af of het niet beter is om in bezwaar te gaan voor een IVA. Dat zou mij rust brengen en een klein beetje meer inkomen.
ik kan nergens vinden wat voor mij het gunstigste is om te doen. Wellicht hebben jullie hier ervaring mee en of tips. Deze hoor ik graag.Alvast bedankt
Antwoord
Hallo Mandy,
Ik kan me goed voorstellen dat je hier heel erg moe van wordt. De regelgeving rondom verzuim, re-integratie en het keuringsproces in het kader van het verkrijgen van een uitkering is complex.
Je behandeling heeft ongetwijfeld veel energie gekost en die wil je graag stoppen in dingen waar je ook weer energie van krijgt.
Om je vraag goed te kunnen beantwoorden mis ik hier en daar wat informatie. Je geeft aan dat je voor twee jaar bent afgekeurd en te laat bent met re-integreren. Ik neem aan dat het UWV heeft aangegeven dat je over twee jaar een uitnodiging zult krijgen voor een herkeuring. Dat wil niet zeggen dat je voor twee jaar bent afgekeurd. Als je mogelijkheden in de tussentijd toenemen, mag je passende werkzaamheden gaan opbouwen. Of je in staat bent te re-integreren bij je eigen werkgever hangt er vanaf of er bij je eigen werkgever passend werk is.
Het klopt dat je werkgever je na twee jaar mag ontslaan, maar of deze daar toestemming voor krijgt hangt er vanaf wat de prognose is betreft werkhervatting voor de eerste 6 maanden. Maar heel belangrijk om tot een succesvolle werkhervatting te kunnen komen is dat je werkgever hieraan meewerkt.
Ik kan me ook goed voorstellen dat je bezwaar wilt aantekenen tegen de uitspraak van het UWV en wilt gaan voor een IVA. Om daar kans op te maken is het belangrijk dat je behandelaar aangeeft wat de prognose is. Als de prognose niet goed is, moet de behandelaar dat - ook al is het niet leuk om dat te lezen - wel op papier zetten. Dan maak je meer kans op een IVA.
Bezwaar maken kan tot een bepaalde datum na de uitspraak van het UWV. Het is belangrijk je daar wel aan te houden. Mocht je niet tijdig een brief van je behandelaar hebben, geef dan aan dat je die later opstuurt. Dien in ieder geval tijdig bezwaar in.
Voor welke van de twee opties je wilt gaan is uiteindelijk aan jou.
Ik hoop dat ik je hiermee wel wat ondersteuning heb kunnen geven bij het nemen van je beslissing.
Met vriendelijke groeten,
Cobi Oostveen