Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Ontslag tijdens ziekte
Ik ben sinds juli 2020 ziek en word palliatief behandeld. Ben therapeutisch aan het werk een aantal uur. Mijn bedrijfsarts stelt steeds voor dat ik me moet laten afkeuren omdat prognose onzeker is. Wat zijn mijn mogelijkheden? Kan mijn werkgever me ontslaan als ik probeer om een x aantal uren me beter te melden? Kan een werkgever me weigeren voor een aantal uren beter te melden? Ik werk op recovery in ziekenhuis
Antwoord
Dag Yvette03,
Ik heb erg veel waardering voor de wijze, waarop jij mogelijkheden wilt benutten in plaats van in berusting af te wachten. De informatie die je geeft is wat summier om een volledig beeld te krijgen van je situatie, maar ik zal je vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.
Als ik je verhaal goed lees, heb jij een ander pad voor ogen dan je bedrijfsarts. Natuurlijk is bij een palliatief traject vaak sprake van een onzekere toekomst. Maar dat is geen rechtvaardiging om een (af)keuringstraject in te gaan met als doel een volledige afkeuring. De rol van je werkgever is mij niet duidelijk. Feit is dat je over enkele maanden een keuring zult moeten aanvragen en een WIA-beoordeling zult krijgen vanwege het bereiken van de maximale ziektetermijn van 2 jaar. Als jij je in staat acht om nog een aantal uren per week de eigen of aangepaste werkzaamheden te verrichten dan zouden aan die uren loonwaarde toegekend moeten worden. En zou je ook voor die uren hersteld gemeld moeten worden. Je zult dan nog steeds wel een keuring moeten aanvragen, waarbij je je richt op een gedeeltelijke afkeuring. Je werkgever moet dan wel bereid en in staat zijn om je een functie aan te bieden voor het aantal uren dat je nog kunt werken. Indien er sprake is van een palliatief traject met een prognose van nog jaren stabiel blijven, dan geldt bovenstaande. Indien de prognose minder gunstig is, dan is een IVA (volledige en duurzame afkeuring) een betere optie. Wellicht doelt je bedrijfsarts op die laatste situatie. Met een IVA mag je er overigens nog een aantal uren (betaald) bij werken.
Gezien deze complexe situatie zou een bedrijfsartsconsulent oncologie in jouw regio je ook kunnen adviseren: https://www.nvka.nl/baco/. Daarbij is het wel van belang, dat je dit eerst met je eigen bedrijfsarts en je leidinggevende bespreekt. Leg ze voor wat je wilt en met welk doel (blijven werken). En vooral: leg uit dat je gebruik wilt blijven maken van je mogelijkheden en niet wilt berusten in wat in de toekomst eventueel niet meer kan.
Ik wens je heel veel succes!
Vriendelijke groet,
Ton Jenner, bedrijfsartsconsulent oncologie