Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Procedure tijdens herstelfase (met name druk van leidinggevende)
Goedemiddag, ik ben 63 jaar, verpleegkundige in een groot ziekenhuis. Mijn situatie: anuscarcinoom juni 2022 waarvoor 7 weken chemoradiatie, behandeling afgerond begin september 2022. PET CT in december geen afwijkingen zichtbaar. Vanwege radiatieschade aan darm/blaas-sluitspieren en zenuwen nu een intensief oefenprogramma van bekkenbodem-fysiotherapie, en traject psycholoog voor ondersteuning verwerking, en verdiepende mindfulness training.
Na mijn ziekmelding in juni 2022 af en toe telefonisch contact met leidinggevende, zij vertelde dat ik tzt wel een oproep zou ontvangen van de bedrijfsarts (leidinggevende ging in september 2022 met zwangerschapsverlof). Bij de vervangende leidinggevende gaf ik telefonisch aan in december dat ik nog niet was opgeroepen, en vervolgens kreeg ik te horen dat de regels rondom ziekteverzuim zijn veranderd, dat gaat niet meer via de bedrijfsarts maar via je leidinggevende: samen maak je een plan over wat er wel en niet kan, de regie ligt bij de werknemer, die aangeeft wat er wel of niet mogelijk is. Ik weet niet of deze nieuwe gang van zaken specifiek is voor de afdeling waar ik werk(te) of dat dit ziekenhuis-breed zo is. Ik vind dit een vreemde gang van zaken omdat een leidinggevende niet onpartijdig is, en lijkt mij, ook geen inzicht in ziekteprocessen paraat heeft..
Ik heb dit kort met mijn psycholoog besproken omdat dit mij veel stress geeft, die gaf aan dat ik in deze fase van herstel mij nog helemaal niet moet bezighouden met terugkeer naar werk.
Een paar weken geleden sprak ik een collega buiten het ziekenhuis, ze zei: "ach, er is natuurlijk altijd wel wat te doen, misschien kan jij bijvoorbeeld de bestellingen doen?" (in plaats van patienten-contact wat ik voorheen deed).
Mijn leidinggevende is nu weer terug van zwangerschapsverlof en benaderd mij met de vraag of we een afspraak kunnen maken om binnenkort eens koffie te drinken, ze wil mij heel graag zien.
Mijn vraag is: hoe ga ik hier het beste mee om? Wat zijn mijn rechten en plichten in deze? Op dit moment ben ik nogal emotioneel en onzeker, wil mij ook helemaal niet met werk bezighouden (ook in mijn hoofd niet), maar juist werken aan lichamelijke en mentale verbetering van mijn gezondheid, en daarna pas kijken wat er mogelijk is.
Dank voor uw aandacht.
Antwoord
Beste Zomer 2022,
Je hebt een intensieve behandeling achter de rug en werkt nu nog aan verder herstel/verbetering van de gevolgen daarvan, zowel mentaal als fysiek. Dat kost tijd en energie.
Op zich is het niet vreemd dat de begeleiding tijdens verzuim door ziekte tussen leidinggevende en werknemer plaatsvindt. In veel verzuimprotocollen is vastgelegd, dat een leidinggevende of een casemanager dit contact onderhoudt. Wel zijn er een aantal momenten dat er ook een bedrijfsarts bij betrokken moet worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het opstellen van een probleemanalyse na 6 weken ziekte. Aan de hand van deze probleemanalyse kan dan een plan van aanpak gemaakt worden waarin staat wanneer en hoe re-integratie kan worden ingevuld en welke beperkingen er zijn. Maar ook in de periode daarna kan het wenselijk zijn om de bedrijfsarts te laten beoordelen wat de medische beperkingen zijn en wat er wel mogelijk is. Belangrijk is, dat er periodiek contact is tussen werkgever en werknemer: beide dienen zich in te zetten voor voldoende re-integratie-inspanningen. Een gesprek met de leidinggevende bij een kopje koffie is dus een goede gelegenheid om te vertellen hoe het met je gaat. Je kunt dan in alle rust uitleggen wat je belemmeringen (nog) zijn en je verwachtingen ten aanzien van de toekomst. Gezien de ernst van je problematiek doet de werkgever er goed aan om ook de bedrijfsarts in te schakelen die vanuit de specifieke expertise een oordeel en advies kan geven.
De gesprekshulp ‘Werk en Kanker’ tenslotte kan een goed hulpmiddel zijn in het gesprek met je leidinggevende (zie link). https://www.kenniscentrumwerkenkanker.nl/images/pdf/Kanker%20en%20werk%…
Met vriendelijke groet,
Ton Jenner