Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
re-integratie
Beste medewerker, tot half april heb ik i.v.m. borstkanker een chemopillenkuur (dit is de laatste behandeling in een traject van 1.5 jaar). De bedoeling is dat ik daarna ga re-integreren.
Wat is doorgaans een goed opbouwschema in mijn situatie(1.5 jaar behandeling en nog last van bijwerkingen zoals erge vermoeidheid, concentratie- en geheugen problemen, neuropathie en hand-voetsyndroom).
Antwoord
Beste Luja62,
Het is moeilijk om een volledig antwoord te geven op je vraag. Ik ga er bij de beantwoording maar van uit dat je in loondienst werkt en ook contact met een bedrijfsarts hebt. Zoals je aangeeft is de laatste van een lange reeks behandelingen over twee maanden afgerond. Dat is natuurlijk goed nieuws. En daarna zou re-integratie in beeld komen. Maar je wordt nog flink gehinderd door de vervelende gevolgen van de behandelingen: ernstige vermoeidheid, problemen met concentratie en geheugen en neuropathieklachten. Nog niet duidelijk is hoe je klachten in de komende maanden zullen verlopen. Sommige kunnen afnemen of zelfs verdwijnen, maar het komt helaas ook voor dat sommige klachten -zij het misschien wat minder uitgesproken- aanwezig blijven. Daarover is nu nog niet veel te zeggen. En dat maakt dus, dat een concreet opbouwschema opstellen in dit stadium nog lastig is. Maar het is wel goed om, in overleg met je bedrijfsarts te kijken of en in welke mate je de eerste stappen kunt gaan zetten. Ben je gedurende je behandeling af en toe op bezoek geweest op het werk? Zo niet, dan kun je wellicht starten met een wekelijks bezoekje. Als je dat al doet is een volgende stap het maken van afspraken over een korte, eenvoudige en afgebakende taak zonder tijdsdruk waar je, verspreid over de week enkele uren, bv 2x2 uur, mee kunt hervatten. Als dat goed gaat kun je, op basis van een regelmatige evaluatie van de voortgang, heel geleidelijk uren en taken gaan opbouwen.
Maar zoals je aangeeft heb je nog forse klachten. Mijn advies is dan ook om met je bedrijfsarts te bespreken wat voor jou nu van belang is. Denk bijvoorbeeld aan behandelmogelijkheden voor je klachten, zoals een beweegprogramma onder begeleiding van een (oncologisch) fysiotherapeut of een traject bij een ergotherapeut om je energie goed te leren verdelen. Dit kan je helpen in verbetering van je conditie, vermindering van de vermoeidheidsklachten, een betere concentratie en goed doseren van de beschikbare energie. Dit kun je welllicht ook met je behandelaar of regieverpleegkundige bespreken. Die kan je ook verwijzen naar passende ondersteuning. Een dergelijk traject kan het herstel van je belastbaarheid ondersteunen en dus ook bijdragen aan een goede en gebalanceerde re-integratie.
Ik lees ook dat je al 1½ jaar behandeld wordt, dat betekent dan waarschijnlijk ook dat er op termijn van enkele maanden een WIA-beoordeling bij het UWV zal moeten plaatsvinden. Ook dat gegeven maakt het wenselijk dat je met je bedrijfsarts de vervolgstappen bespreekt.
Ik wens je heel veel succes met je verdere herstel en met de re-integratie.
Vriendelijke groet,
Ton Jenner