Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
re-integratie : starten met werk
Hallo,
In oktober 2021 heb ik de diagnose borstkanker gekregen. Her2 positief - hormoon negatief , gr 3 met uitzaaiingen in oksel. Na neoadjuvante chemo , borstbesparende operatie en bestraling (laatste 2 w geleden) en nu alleen nog herceptin 1x/3 weken wil ik weer mijn werkzaamheden oppakken.
Ik voel me goed.Heb weinig lichamelijke klachten behalve dat mijn conditie een stuk minder is geworden.Ik werk daar wel aan. Ben weer gestart met hardlopen (start to run, vanaf de basis).
ik ben van nature positief ingesteld en ben ook tijdens de behandelingen steeds blijven wandelen en redelijk actief gebleven.
Ook heb ik tijdens de behandelingen regelmatig contact gehouden met collega's en leidinggevende en af en toe ook nog wat werk (zonder tijdsdruk) thuis gedaan.
Omdat ik best veel geluiden om me heen hoor dat ik het vooral rustig aan moet doen en evt. rekening moet houden met een terugslag zou ik graag wat objectief advies willen mbt het opbouwen van uren. Is er een heel algemeen advies te geven? Wat is realistisch?
Ik vind het heel lastig in te schatten wat het oppakken van mijn werk gaat betekenen voor mijn energie niveau.
Antwoord
Dag PinkFlu,
De belangrijkste voorwaarde om op een goede manier de draad weer op te pakken is: een positieve instelling! En daar geef je blijk van. Je hebt er tijdens de behandelingen al heel veel aan gedaan om een goede uitgangspositie voor jezelf te creëren om de draad van het leven en de werkzaamheden weer op te pakken: wandelen, actief zijn, contact houden met leidinggevende en collega’s en -zodra dat mogelijk is- wat werkzaamheden verrichten. En nu werk je nog aan verbetering van je conditie.
Ik vind dat je dat goed doet en dat de weg vrij is voor het opbouwen van je werkzaamheden. Hou er daarbij wel rekening mee, dat opbouwen in werk andere eisen aan je stelt: lichamelijke conditie, cognitief functioneren en een goede verdeling van je energie (met ook ruimte voor privé- en sociale activiteiten). Ik adviseer je om samen met je bedrijfsarts te bespreken, hoe je een opbouwschema kunt maken.
Daarbij kunnen de volgende tips helpend zijn:
Ik hoop dat je hiermee een goede start kunt maken met je re-integratie.
Heel veel succes!
Ton Jenner
Beste Ton,
Hartelijk dank voor jouw positieve reactie en de tips.
Ik kan hier goed mee uit de voeten. Heb komende week gesprek met leidinggevende en bedrijfsarts om opbouwschema te maken.
punt 6, zal ik ter harte nemen! Fijn dat je dit zo concreet benoemt.
Hartelijke groet,
PinkFlu
Beste PinkFlu,
Ik wens je heel veel succes en werkplezier!
Hartelijke groet, Ton Jenner