Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Re integreren met medicatie

Ik heb Anuskanker gehad en ben na de behandeling vrij snel begonnen met re integratie. Mijn behandelaar had mij gezegd dat het te vroeg was en dat hij bang was voor een terugval. Helaas is dat waar gebleken. Ik kreeg steeds meer pijn en bleek een abcederenddcwond in de anus te hebben, waar ik extreem veel pijn van heb/had. Ik heb 12 weken hyperbare zuurstof therapie gedaan in de hoop dat de wond zou verdwijnen. Ik ben daar nu net klaar mee. Qua medicatie slik ik paracetamol, nortriptyline, morfine tabletten van 10 ( 3 tot 6 per dag) en heb ik een fentalyn pleister van 100. Zonder deze medicatie kan ik nog steeds niet. Nu wil mijn baas graag dat ik dagelijks een half uurtje opruimwerk kom doen. Ik ben hier niet aan toe. Ik heb niet voor niets zoveel medicatie. Maar hij denkt dat hiermee de pijn onder controle is en ik dus best iets zou kunnen doen. Ik ga al elke week langs voor een koffie moment. Alles wat ik doe is vermoeiend. De bedrijfsarts heeft aangegeven dat ik niet kan doen en ik heb over 1 maand een consult bij hem. De wond is nog niet erg. De therapie werkt nog even door, maar als blijkt dat deze niet weg is (MRI begin juni), zal mijn anus en een stukje endeldarm verwijderd moeten worden en krijg ik een permanente stoma. Maar elke week wordt me gevraagd wat ik kan doen. Als ik een stukje kan lopen en bij een vriendin koffie kan drinken, kan ik toch ook wel een half uurtje per dag werken: dat is de gedachtegang. Ik vind het lastig om te zeggen dat alles wat ik doe een aanslag op mijn lijf is, maar ik probeer toch af en toe de deur uit te gaan. Ik vraag me af, of je mag werken met zoveel medicatie. Het zou alleen om opruimwerk gaan (staand). Nu lig ik vrijwel de hele dag op de bank en ik slaap veel. Ik wil niet meer te vroeg beginnen. Ik ben met dit verzuim afwezig vanaf oktober.hoe leg ik mijn baas uit, dat ik niet kan werken? Hij weet dat de bedrijfsarts aangeeft dat het nog niet kan, maar vraagt mij toch steeds weer wanneer ik iets kan doen. Ik durf nu niet eens de deur meer uit…

Overigens is bijna niet te merken dat ik zoveel medicatie gebruik ( niet wazig of verward).

Antwoord

 Beste Kenjiro,

Het is begrijpelijk dat u zich overweldigd voelt door de combinatie van fysieke pijn, zorgen over uw gezondheid en de druk van werkverplichtingen. Het lijkt erop dat u al veel hebt moeten doorstaan en nu geconfronteerd wordt met de extra uitdaging van het omgaan met de verwachtingen van uw werkgever. 

Ik wil benadrukken dat in uw situatie niet alleen de medicatie een rol speelt, maar vooral ook de enorme energiebeperking die u ervaart als gevolg van de pijn, samen met de emotionele impact van uw gezondheidsproblemen. 

Het lijkt erop dat uw werkgever mogelijk niet volledig begrijpt hoeveel moeite het u kost om de dag door te komen, laat staan om werkzaamheden te verrichten. Het is goed dat u al met hem hebt gesproken en hem op de hoogte heeft gesteld van de aanbevelingen van de bedrijfsarts. Misschien is het van belang om in een vervolggesprek de nadruk te leggen op hoe u de situatie ervaart. Leg hem uit dat zelfs simpele taken zoals opruimwerk te veel voor u zijn op dit moment, en dat het volgen van het advies van de bedrijfsarts cruciaal is voor uw herstel en uw welzijn. 

Daarnaast zou ik u willen adviseren om de situatie nogmaals met de bedrijfsarts te bespreken en, indien nodig, een driegesprek te initiëren met zowel de bedrijfsarts als uw werkgever. Dit kan helpen om uw werkgever een beter beeld te geven van uw situatie. 

Een te snelle re-integratie kan inderdaad zorgen voor terugval, daarom is het belangrijk om uw situatie serieus te nemen en te kijken naar wat er nodig is voor een langdurig en duurzame re-integratie.

Daarnaast wil ik u ook meegeven dat het niet erg is om af en toe bij een vriendin koffie te drinken of een stuk te wandelen, blijf dat vooral doen. U bent de belangrijkste prioriteit tijdens het proces van herstel.

Ik wens u veel succes met uw re-integratie en een eventuele ingreep in de toekomst. Als u nog vragen hebt kunt u reageren op dit bericht. 

Vriendelijke groeten,

Fenna van Ommen

Mede namens Josephine ter Steeg en Marieke Jacobs

Laatst bewerkt: 24/04/2024 - 16:24