Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Revalideren, reïntegreren en 2e spoor

Goedenavond,

In maart 2023 diagnose borstkanker gekregen. Chemo gehad, 2 operaties, anti-hormoon pillen, 15 bestralingen en nog 14 keer trastuzumab, waar ik in september klaar mee ben.

In januari verzocht om een coach gespecialiseerd in kanker, zowel bij bedrijfsarts als werkgever, maar dat was niet nodig volgens hen.

In april op therapeutische basis begonnen met een paar uur per week werken. Tweede helft mei lukte het om 3x 2 uur te werken. Toen was ik nog niet begonnen met het revalidatietraject. Inmiddels sinds eind mei begonnen met de revalidatie. Het revalidatietraject is minstens 6 uur per week. 

Vorige week heb ik bij mijn leidinggevende aangegeven om in ieder geval gedurende het revalidatietraject op therapeutische basis te willen blijven werken. De volgende dag werd ik door mijn leidinggevende teruggebeld met de mededeling dat ik voor 4 uur in de week beter gemeld wordt, omdat je maar max 6 weken op therapeutische basis mag werken. En nu zit ik in de stress en weet ik niet wie ik om advies kan vragen. Naast m'n behandeling, het herstel, het revalideren én alle overige medische afspraken en de rest, heb ik werkelijk geen idee hoe ik dan ook nog structureel 4 uur per week moet werken zonder dat ik letterlijk om val. 

Daarnaast gaf mijn leidinggevende aan dat ik het haalbaarheidsonderzoek en 2e spoor binnen nu en 2 weken moet doen, omdat  het binnen 1 jaar en 3 maanden na mijn ziekmelding moet zijn opgestart.

Tenslotte begreep ik van een lotgenootje dat ze rondom het jaar ziek zijn een brief van het uwv heeft gehad. Ik heb nog niks van het uwv gehoord. Kun je aangeven of ik dit kan kloppen?

Het vliegt me allemaal even aan en ik weet niet meer wat wijsheid is. Hebben jullie advies voor me?

Antwoord

Beste Moniki22,

Wat vervelend dat het je zo aanvliegt. Het is begrijpelijk dat deze situatie veel stress met zich meebrengt.

Het eerste advies is om over je vragen en je belastbaarheid in gesprek te gaan met jouw bedrijfsarts. De bedrijfsarts kan een inschatting maken van wat voor jou haalbaar is qua werkuren en taken, en kan advies geven over werken op therapeutische basis. Het klopt dat er regels zijn omtrent de duur van werken op therapeutische basis, maar deze kunnen flexibel worden toegepast afhankelijk van je situatie. Het is begrijpelijk dat structureel 4 uur per week werken een grote belasting kan zijn. Bespreek daarom indien nodig, met de bedrijfsarts hoe je werkuren optimaal kunnen worden ingedeeld en of er mogelijkheden zijn voor een flexibeler schema. 

Verder vraag ik me af of er een arbeidsdeskundig onderzoek is gedaan? En of vanuit dat onderzoek een 2e spoor traject geadviseerd is? 

Normaliter krijgt een werkende tussen de 42e en 52e ziekteweek een brief van het UWV over de eerstejaarsevaluatie. Deze evaluatie moet je samen met je werkgever opstellen. Controleer bij je werkgever of zij je ziek hebben gemeld bij het UWV (dit moet in de 42e ziekteweek gebeuren) en bespreek welke stappen er moeten worden ondernomen voor de eerstejaarsevaluatie. 

Neem zoals hierboven geadviseerd contact op met je bedrijfsarts om een duidelijk beeld te krijgen van wat je aankunt en de te nemen stappen. Vraag naar een arbeidsdeskundig onderzoek als dat nog niet is gedaan en bespreek de noodzaak en het proces van 2e spoor. Het 2e spoor wordt vaak ingezet als terugkeer naar je eigen functie niet haalbaar lijkt. Het doel is om te kijken naar mogelijkheden buiten je huidige werkgever. Voor meer informatie: Rechten en plichten rondom werk en kanker | Kanker.nl

Veel sterkte en succes met je herstel en revalidatie.

Met vriendelijke groeten,

Marieke Jacobs en Fenna van Ommen

Laatst bewerkt: 26/06/2024 - 22:05