Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Solliciteren met kanker
Hallo,
Sinds 2019 heb ik uitgezaaide borstkanker. Ik ben behandeld en nu is het zeer stabiel. Ik krijg nog elke 3 weken een kuur en dat gaat heel goed. Op mijn laatste scan was niets te zien. Nu heb ik al jaren een vaste baan, maar ik zou graag iets anders willen gaan doen en heb daarom ergens anders gesolliciteerd. Een tijdje geleden heb ik ook gesolliciteerd en eerlijk mijn situatie verteld. Ik ben toen niet aangenomen. Het is natuurlijk moeilijk te zeggen of dit iets met mijn ziekte te maken heeft. Ik durf het eigenlijk niet meer aan om nogmaals tijdens een sollicitatie te vertellen dat ik kanker heb. Ik ben dus van plan om niets te vertellen mocht ik uitgenodigd worden voor een gesprek. Nu zit ik wel met 1 ding. Ik moet elke drie weken naar het ziekenhuis. Hoe ga ik daar mee om? Moet ik tijdens het gesprek al aangeven dat ik om privé redenen elke drie weken niet kan werken. Mijn huidige werkgever is wel op de hoogte en aangezien ik geen volledige week werk, krijg ik nu mijn kuur op mijn vrije dag. Ik werk dan ook op vaste dagen. Mocht ik aangenomen worden, dan verwacht ik dat ik wat onregelmatiger ingeroosterd zal worden en dus geen vaste vrije dag zal hebben. Graag zou ik tips ontvangen over hoe hier mee om te gaan. Op internet vind ik bijna alleen info over werken na kanker.. Ik wordt overigens op geen enkele manier belemmerd om te werken ik functioneer weer als voor ik ziek werd en niemand zal dus iets aan mij merken
Groeten Stella
Antwoord
Hallo Stella,
Goed om te horen dat je ziekte stabiel is. Daarmee komt er weer ruimte om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen.
De eerste vraag die je jezelf moet stellen, als je solliciteert met of na kanker, is of je er over wilt communiceren. Het is niet verplicht om dat te doen en een potentiële werkgever mag ook geen vragen stellen over je gezondheid. Je bent wel verplicht om het aan te geven als je om gezondheidsredenen mogelijk niet in staat bent om je functie uit te voeren of als de kans groot is dat je dat op korte termijn niet meer zult kunnen. Je geeft aan dat je geen belemmeringen ervaart en functioneert zoals voor je ziek werd. Dat betekent dat je niet hoeft te vertellen dat je kanker hebt. Op basis van je eerdere ervaring heb je ook besloten dat niet te doen en dat kan en mag.
Als je aangenomen wordt zit je wel met een dilemma, namelijk je drie wekelijkse kuur. Het is de vraag of je daar al tijdens je sollicitatie iets over moet zeggen. Ik zou even afwachten en, als je aangenomen wordt, bijvoorbeeld bij een arbeidsvoorwaarden gesprek, vragen of je enige invloed hebt op de roosters. Bij werkzaamheden met onregelmatigheid is het vaak wel mogelijk om tevoren aan te geven op welke dagen je niet kunt werken. Als je eens in de drie weken zo ’n dag hebt, kun je dat wellicht aangeven zonder dat je daar meteen een verklaring voor moet geven. Niemand zal het toch vreemd vinden als je eens in de drie weken eens een dag niet kunt werken? Voor de eerste maanden zou ik proberen een dergelijke constructie te vinden.
Mocht je in de loop van de maanden een goede relatie opbouwen met je leidinggevende en eventueel collegae, dan kun je alsnog overwegen of je iets gaat vertellen over je ziekte. Vertel dan niet meteen te veel details. Je kunt dan bv uitleggen dat je een stabiele ziekte hebt waarvoor je eens in de drie weken een behandeling krijgt. Als de relatie echt goed is, wil je misschien in de loop van de tijd wel meer vertellen. Daarbij hangt het er natuurlijk ook vanaf of je bv een jaarcontract krijgt of al vrij snel een vast contract.
Wat in ieder geval belangrijk is is dat je tevoren goed bedenkt wat je op welk moment wel en niet wilt gaan vertellen.
Ik wens je veel succes met je sollicitatie
Met vriendelijke groeten,
Cobi Oostveen, bedrijfsartsconsulent oncologie