Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Stoppen met werk ?

29 augustus 2024 om 18.48
53 x gelezen

k ben 57 jaar  6 jaar geleden. Borstkanker geconstateerd hormonale Ik heb het hele traject doorlopen. Amputatie  chemo en bestraling Binnen een jaar weer aan t werk na oncologische revalidatie en genezen Nu 6 jaar veel en vaak ziek moeten melden ( (hiervoor nooit ziek ) Zeer vatbaar voor alle ziektes en zware vermoeidheid Ik heb uren ingeleverd een coach van werk gekregen via stap nu Pak allerlei tips mogelijkheden aan  om toch aan t werk te kunnen blijven Mijn concentratie is zeer slecht en moet regelmatig zitten  ,thuis slaap ik of zit op bank en kom  ook geen stap vooruit  ik ben sociotherapeut in TBS kliniek wat mij geestelijk geen spanning of druk geeft.  Maar Lichamelijk   Kan ik dit niet aan ook het  bij kantoor werk is mijn concentratie weg maak ik fouten  (medicatie bijv )In april 24 kwam ik letterlijk  ook geen stap meer vooruit op mijn werk en moest ik mij weer ziek melden Bedrijfsarts en werk zijn geduldig en lief Maar als ik heel eerlijk ben tegen mij zelf hoe graag ik weer aan t werk wil  Kan ik het gewoon niet meer Nu maak ik mij veel zorgen financieel Als ik afgekeurd  moet worden heb ik dan wel recht op een uitkering  ? ik werk  sinds mijn 17 de jaar al in de zorg Kan iemand mij tips geven hoe ik dit het best aan kan pakken Ik heb helaas vrijwillig al uren ingeleverd om het toch vol te kunnen houden Meer uren kan financieel niet Het piekeren hierover valt mij  ook zwaar

Ik ben bij deze baas nu 7 jaar in vaste dienst  vanaf april 24  nu  weer in ziek thuis 



 

Antwoord

Beste Lekxy,

Wat naar dat de borstkanker en de behandelingen deze gevolgen voor uw werkvermogen hebben. U heeft zich veel ziek moeten melden en bent nu sinds 24 april volledig thuis. U heeft zelfs al uw contracturen verminderd op eigen kosten. Het lijkt me dat het tijd wordt dat u met uw werkgever en uw bedrijfsarts naar een haalbare, duurzame oplossing gaat zoeken. Gelukkig geeft u aan dat het contact met werkgever en bedrijfsarts goed is. Bent u dan ook op een goede manier met ze in gesprek over een duurzame oplossing?

Ik kan op basis van uw mail natuurlijk niet inschatten of een duurzame oplossing in uw geval betekent dat u nog wél mogelijkheden heeft in werk (en zoja, in welk werk en voor hoeveel uur dat dan moet zijn) of dat er geen duurzame mogelijkheden meer zijn. In beide gevallen kan daarbij passen dat u, na de wachttijd van twee jaar waarin uw werkgever uw loon nog door moet betalen, een uitkering aan kunt vragen.

Ik vermoed dat er bij u toch meer beperkingen vanuit ziekte zijn dan waar u en uw werkgever in eerste instantie rekening mee hebben gehouden; het zou kunnen dat u, door structureel over de grenzen van uw belastbaarheid heen te gaan, inmiddels ook extra uit evenwicht bent geraakt en daarom nu zelfs nog meer klachten ervaart.

Ik kan een aantal aandachtspunten meegeven voor de gesprekken tussen u en uw werkgever en uw bedrijfsarts.

Allereerst: zorg dat u met beide partijen in goed gesprek bent; daar zou ook een gezamenlijk gesprek bij kunnen passen (met uw leidinggevende, uw bedrijfsarts, eventueel de HR-adviseur en uzelf) waarin jullie de stappen blijven bespreken naar een duurzame oplossing. Bespreek ook uw zorgen en al uw vragen, dan wordt duidelijker voor u met welke gevolgen u rekening moet houden.

Ten tweede: bespreek met uw bedrijfsarts dat u al eens op eigen kosten uw contracturen hebt verminderd. Als u dat eigenlijk heeft gedaan op medische gronden, dan is dat van belang als er eventueel een uitkering aangevraagd moet worden. Mogelijk is uw laatst verdiende loon dan niet uw huidige loon, maar het loon vóór contractaanpassing.

Ten derde: ga met uw bedrijfsarts na welke hulp u nodig heeft. De gebruikelijke route zou zijn:  nagaan welke hulp u nodig heeft om uw belastbaarheid te vergroten, in kaart brengen wat uw belastbaarheid is nu en in de toekomst en op grond daarvan, met een arbeidsdeskundige, nagaan welk werk u nog zou kunnen doen (of onderbouwen dat u geen duurzame mogelijkheden meer heeft). Als uw bedrijfsarts en u behoefte hebben aan meer specifieke expertise, kan gedacht worden aan het inschakelen van een bedrijfsartsconsulent oncologie en/of een gespecialiseerd reintegratie-bedrijf (zoals blijkbaar eerder Stap Nu al eens voor u is ingezet). Daar zijn voor uw werkgever wel kosten aan verbonden.

 Uw vraag of u recht heeft op een uitkering als u afgekeurd zou moeten worden, kan ik niet eenduidig beantwoorden: dat hangt er namelijk vanaf, welke mogelijkheden u nog wél heeft en welk loon u daarmee zou kunnen verdienen. Ik benadruk nogmaals dat daarbij wel zorgvuldig  gekeken moet worden of de urenvermindering op eigen kosten in feite een werkaanpassing op medische gronden was.

 Ik hoop dat u hiermee wat verder komt en ik wens u veel sterkte daarbij,

 

 Josephine ter Steeg, bedrijfsarts/bedrijfsartsconsulent oncologie (BACO) 


Ook namens: 
Marieke Jacobs, bedrijfsarts/klinisch arbeidsgeneeskundige,
Fenna van Ommen, onderzoeker in opleiding 

 

Laatst bewerkt: 05/09/2024 - 14:33