Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Studiefinanciering valt weg tijdens behandeling,
Beste meneer/mevrouw,
Aankomende vrijdag zal ik de eerste chemokuur krijgen. Ik krijg 4x per twee weken AC en daarna 12x wekelijks Taxol. Ik hoop dat het meevalt, maar ik weet niet zeker of het zal lukken om te werken. Mijn inkomsten bestaan momenteel uit m'n lening (studiefinanciering) en m'n bijbaan (mijn werkgever betaalt tijdens m'n ziekte 600 euro door, hetgeen dat ik gemiddeld verdiende). Nu sta ik op het punt van afstuderen, waardoor m'n studiefinanciering wegvalt. Zeshonderd euro is niet voldoende om van rond te komen. Ik heb geen idee of en naar welke instantie ik zou kunnen gaan om dat gat te ondervangen. Weet u hier meer over? Of kent u soortgelijke situaties? Ik zal vast niet de eerste student zijn die hier tegenaan loopt.
Groetjes,
Een 27-jarige borstkanker studente
Antwoord
Beste Sjeumig,
Je schrijft dat je op het punt staat om af te studeren. Ga je ook daadwerkelijk afstuderen tijdens de behandelingen, of staat dat gepland voor na de behandelingen? Mocht het afstuderen niet lukken tijdens de behandelingen, dan kom je wellicht in aanmerking voor een verlenging van de prestatiebeurs (zie https://duo.nl/particulier/studievertraging/verlenging-van-de-prestatie…). Ik zou je willen adviseren om hier tijdig met jouw studiebegeleider of studentendecaan over te praten. Zodat je deze verlenging eventueel nog op tijd aan kan vragen.
Mocht je wel op korte termijn of tijdens de behandeling afstuderen, dan valt de prestatiebeurs inderdaad weg. Als je in dat geval niet rond kan komen van het bedrag dat jouw werkgever doorbetaalt voor de (bij)baan, kan je bij de gemeente een WWB-uitkering aanvragen. Informatie hierover is te vinden via: http://www.overheid-uitkering.nl/bijstandsuitkering-aanvragen-wwb/.
Ik hoop je hiermee geholpen te hebben en wens je heel veel succes.
Vriendelijke groeten,
Michiel Greidanus