Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Terugkeer naar werk na behandeling. Moet ik vervangend werk accepteren?

1 september 2023 om 14.09
113 x gelezen

In juli 2022 ben ik geopereerd vanwege borstkanker. Daarna volgden 3 weken bestraling en is gestart met hormoontherapie. Gedurende de behandelperiode heb ik ongeveer 50 % gewerkt. Door bijwerking van de hormoontherapie kreeg ik helaas een longembolie en moest ik me volledig ziek melden. Inmiddels ben ik weer opgeknapt, 100% beter gemeld en kan ik weer mij volledige uren werken. Maar mijn werkgever wil mij niet meer terug in mijn eigen functie. Er is wel vervangend werk aangeboden, maar dat past niet bij mijn ervaring/opleidingsniveau.

Ben ik verplicht dat vervangende werk te accepteren?

Antwoord

Beste Hanne1,

Allereerst: wat fijn dat u weer opgeknapt bent na dit gecompliceerde verloop van uw borstkankerbehandelingen.

Wat uw vraag betreft: u zit met uw verzuim waarschijnlijk in het tweede ziektejaar. Dan hoort de werkgever met u te toetsen in hoeverre terugkeer in uw eigen functie vanuit bedrijfsgeneeskundige invalshoek reëel is, binnen het tijdpad van twee jaar. Als er gegronde twijfel is aan uw volledige terugkeer of het te doorlopen tijdpad daarbij de twee jaar zou overschrijden, dan is uw werkgever vanuit wet- en regelgeving verplicht samen met u ook andere opties te onderzoeken. Dit wordt meestal tegen het einde van het eerste ziektejaar besproken.

Er kan vanaf dan bijvoorbeeld meersporenbeleid ingezet worden, waarbij u doorgaat met terugkeer in het eigen werk en er tegelijkertijd ook naar andere mogelijkheden gekeken wordt bij dezelfde werkgever (spoor 1) of een andere werkgever (spoor 2).

U geeft aan uw eigen uren te kunnen werken maar u vermeldt niet of u ook alle taken en soorten diensten bij uw functie weer zult kunnen doen. Als u uw eigen functie in uren/taken/diensten volledig kunt doen, dan zou uw werkgever u in uw eigen functie terug moeten laten keren. Welke reden geeft uw werkgever aan om dit niet te willen?

Ik raad u aan uw bedrijfsarts hierin te betrekken, liefst met een gezamenlijke vraagstelling vanuit uw werkgever en uzelf. Als dat niet lukt, dan kunt u op eigen verzoek bij uw bedrijfsarts terecht om dit te bespreken.

Met vriendelijke groet,

Josephine ter Steeg, bedrijfsarts/bedrijfsartsconsulent oncologie (BACO) in opleiding


Ook namens: 
Marieke Jacobs, bedrijfsarts/klinisch arbeidsgeneeskundige,
Fenna van Ommen, onderzoeker in opleiding 
 

Laatst bewerkt: 05/09/2023 - 16:23