Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Terugval na re-integratie

Na iets meer dan een jaar weer mijn volledige uren te hebben gewerkt kamp ik nu met de psychische klachten en nasleep van mijn behandeling en ben im hierdoor weer beland in dr ziektewet.

Toen ik na mijn behandeltraject weer gereïntegreerd was ben ik beter gemeld met de berekeningen die ik toen had als gevolg van mijn chemobrein.Dit was destijds geen probleem en mijn werkgever gaf aan hier begrip voor te hebben. Nu ik echter weer ziek ben beginnen zij ineens over die beperking en krijg ik het idee dat zij of  die willen herzien, of  dat zij nu dit proberen aan te grijpen om mij als nog te kunnen ontslaan.

in hoe verre kan een werkgever nu de afspraken herzien die destijds zijn gemaakt. En waar zij zelf mee akkoord zijn gegaan?

nb: ik ben altijd eerlijk geweest over de beperkingen en cognitieve veranderingen en destijds heeft mijn hematoloog dit ook nog eens schriftelijk aangegeven.

Antwoord

Hallo Daantje,

 

Na een behandeling voor kanker en aanvankelijk een succesvolle werkhervatting, krijgt menigeen te maken met psychische klachten en valt opnieuw uit. Dit is de fase waarin je gaat verwerken wat er gebeurd is en gebaat bent bij een goede ondersteuning van bv een psycholoog, maar ook van je werkgever. Daarnaast spelen dan ook nog de restklachten en -beperkingen van de chemotherapie. Deze waren destijds voor jou en je werkgever geen beletsel om weer volledig aan de slag te gaan.

Je bent toen hersteld gemeld en nu is er een nieuwe verzuimperiode begonnen.              Dat betekent dat er opnieuw verzuimbegeleiding moet worden gestart conform de regels van de wet verbetering poortwachter. Hierbij zal ook je bedrijfsarts weer betrokken worden. Die zal vastleggen wat je beperkingen zijn. Dit zullen deels de al bekende beperkingen zijn, maar het kan ook zijn dat er beperkingen bijgekomen zijn ten gevolge van je huidige psychische klachten. Daarbij zal de bedrijfsarts ook de voorwaarden omschrijven om weer te kunnen re-integreren en een advies geven voor opbouw. Je zult vervolgens met je werkgever op basis van dat advies een plan van aanpak moeten maken. Daarbij zal er gekeken moeten worden of er werkzaamheden zijn die passen bij je huidige beperkingen, daarbij doet het er niet toe of die nieuw zijn of er al waren.

Je werlgever kan je gedurende de verzuimperiode niet ontslaan. Je hebt het gevoel dat ze dat willen, maar dat is dus niet mogelijk. Tot zover de formele regels rondom je huidige problematiek.

Ik denk echter dat het goed is om eerst open het gesprek aan te gaan met je werkgever.  Kijk met je werkgever terug op de periode dat je, met beperkingen, wel volledig hebt gewerkt. Ging dat goed? Waren er knelpunten? Waren er misschien toch werkzaamheden die met je beperkingen toch te belastend waren? Zo niet, dan zou je nu ook een tijdelijke terugval kunnen hebben, die je weer te boven zult komen.

Maak in het gesprek duidelijk wat je nog wel kunt en wat je nodig hebt om weer volledig en duurzaam te kunnen functioneren.

Als blijkt dat dit gesprek lastig is, kun je ook vragen om een driegesprek met de bedrijfsarts erbij.

Ik wens je veel succes met de te zetten stappen.

Met vriendelijke groeten, 

Cobi Oostveen, bedrijfsartsconsulent oncologie 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46