Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Uitgezaaide borstkanker en WW
Beste heer/mevrouw,
Ik lees veel over werk en kanker maar dan gaat het over kanker die nog te genezen is. Ik weet sinds eind 2017 dat ik uitgezaaide borstkanker heb. Op dat moment werkte ik nog. Omdat ik geen klachten had die mijn werk belemmerden heb ik mij niet ziek gemeld. In verband met economische redenen is mijn contract per 1-1-2019 beëindigd. Vanaf die tijd val ik onder de WW en moet solliciteren. Ik wil bij een nieuwe werkgever graag open kaart spelen en aangeven wat mijn gezondheidssituatie is. Maar dit heeft bij 1 sollicitatie niet goed voor mij uitgepakt. Mijn vraag is wat ik het beste kan doen. Is er een mogelijkheid dat ik op een bepaalde manier in aanmerking kom voor bijvoorbeeld een no-riskpolis? Of kan ik met terugwerkende kracht per 1-1-2019 in de ziektewet? Ik wil uiteraard voorkomen dat ik na mijn 2 jaar WW geen inkomsten meer heb. Op dit moment heb ik het gevoel dat als ik verder kom in een sollicitatieprocedure en ik mijn ziekte kenbaar maakt, een werkgewer toch zal kiezen voor een"gezonde" werknemer. Degenen die ik bij het UWV heb gesproken, o.a. mijn werkcoach, geven aan dat er geen mogelijkheden zijn en ik niet onder het doelgroepen register val. Ik ben benieuwd naar uw reacties. Alvast bedankt.
Antwoord
Beste Suuse
Je zit in een lastige situatie.
Met terugmeldende kracht ziekmelden is moeilijk omdat je wel doorgewerkt hebt tot het einde van je contract en je niet ziekgemeld hebt. Je hebt daarmee (ga ik vanuit) geen advies van je bedrijfsarts.
Je kunt je wel nu ziekmelden vanuit de WW.
Aan de werkcoach hoe je niet te vertellen wat je klachten zijn, je wordt na je ziekmelding benaderd door SMZ (sociaal medische zaken) van het UWV. Daar moet je zeggen (of een document invullen) wat er aan de hand is. Het is dan belangrijk dat je vermeldt welke klachten je hebt. Denk daarbij ook aan klachten als vermoeidheid, concentratiestoornissen, tintelingen of doofheid in je handen of voeten en andere gevolgen die je ervaart door de (behandeling van) de kanker. Vermeld daar ook bij of deze klachten de laatste tijd verergerd zijn.
Tevens is het van belang klachten te vermelden die je in wisselende mate hebt en daarmee wel invloed hebben op je belastbaarheid in de loop van de tijd. SMZ zal dan vaststellen of er sprake is van beperkingen en je verder begeleiden met uiteindelijk een keuring in het kader van de WIA. Omdat er sprake is van een ongeneeslijke ziekte, kun je dan aanspraak maken op een IVA.
Op dat moment heb je wel een no-risk polis.
Als het goed met je blijft gaan, mag je op dat moment nog wel werken. Je hoeft bij een sollicitatie de werkgever niet te vertellen wat er aan de hand. Met een no-risk polis achter de hand geeft dat jezelf misschien ook een beter gevoel.
Met vriendelijke groet,
Cobi Oostveen