Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Verplicht om meer uren te werken per dag?
Hallo ik ben Frank en sinds oktober vorig jaar is er protaatkanker bij mij vastgesteld. Ik slik hormoonpillen hiervoor. Maar ik heb als bijwerkingen heel erg moe zijn en heel vaak emotioneel en ook heel vergeetachtig. Ik ben vanaf oktober thuis gebleven van werk omdat ik dat nog niet aan kon en ik veel te moe was. Sinds vorige maand ben ik bij de bedrijfsarts geweest en deze wilde hebben dat ik voor 4 uur p/d weer aan het werk ging. Hoewel ik dat veel te veel vond heb ik het toch geprobeerd maar het lukte me gewoonweg niet. Ik heb het gelukkig terug weten dringen naar 2 uurtjes per dag maar ook dat kost me vaak heel veel moeite. Ik wil wel maar ik kan niet.
Mijn vragen zijn: Ik voel wel dat 2 uur per dag wel mijn max is. Ik moet me deze maand weer melden bij de bedrijfarts en ben bang dat hij het aantal uren toch weer wil gaan opvoeren naar bijv 3 of 4. Ben ik verplicht om dat te accepteren? En wat kan of moet ik doen als ik meerdere uren per dag niet vol kan houden? Ik weet bij voorbaat al dat als ik langer ga werken ik daarna total loss ben als ik thuis kom en ik thuis ook niks meer kan doen. Met als gevolg dat ik nog verder achterop raak en me mss helemaal ziek moet melden. Daar schiet het bedrijf dus niks mee op en ik nog minder. Ik hoor het graag van u.
Antwoord
Beste Frank,
U heeft een heftige periode achter de rug en het is begrijpelijk dat u zich zorgen maakt over de verwachtingen die de bedrijfsarts mogelijk zal hebben. De gezondheidsproblemen die u ervaart n.a.v. van uw diagnose en de behandeling zijn niet ongebruikelijk.
Het advies van de bedrijfsarts is niet bindend. Wel kunnen er consequenties zijn voor het niet opvolgen van de adviezen. Daarom is het belangrijk dat u met uw bedrijfsarts in gesprek gaat tot een advies waar jullie je beiden in kunnen vinden.
Het is belangrijk dat u open communiceert over u capaciteiten en beperkingen tijdens het gesprek met de bedrijfsarts. Leg duidelijk uit hoe de voorgestelde uren u fysiek en emotioneel belasten en waarom u denkt dat 2 uur per dag momenteel uw maximale capaciteit is. Wellicht helpt het om concrete voorbeelden te geven van situaties waarin u merkte dat zelf 2 uur per dag u soms nauwelijks lukt. Leg ook uit hoe uw belastbaarheid het functioneren zowel op werk als thuis beïnvloedt. Door zulke situaties te bespreken kan de bedrijfsarts een beter beeld vormen bij hoe het met u gaat en waarom het momenteel niet haalbaar is om meer uren te werken.
Mocht het nodig zijn, dan kunt u ook ondersteuning vragen van de behandelend arts, middels een brief waarin uw gezondheidssituatie en beperkingen worden toegelicht.
Het is belangrijk om uw zorgen tijdelijk met de bedrijfsarts en uw werkgever te bespreken. Samen kunnen jullie kijken naar mogelijke aanpassingen in uw werkuren, en als dat nodig is wellicht ook in uw taken of werkomgeving zodat deze beter aansluiten bij uw capaciteiten en behoeften op dit moment. Ook kunt u met de bedrijfsarts bespreken of verwijzing naar een bedrijfsarts die gespecialiseerd is in oncologie (een BACO of bedrijfsarts consulent oncologie) daar nog iets aan kan toevoegen.
Als u twijfelt aan de juistheid van het advies van de bedrijfsarts, dan kunt u vragen om een second opinion. Belangrijk om te weten: hier zijn kosten aan verbonden, die zijn voor de werkgever. Voor meer info daarover kunt u de volgende website raadplegen: Second opinion | Bedrijfsarts | Arboportaal
Als u nog verdere vragen heeft, stel deze dan gerust.
Met vriendelijke groeten,
Fenna van Ommen
Mede namens Josephine ter Steeg en Marieke Jacobs