Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Vervroegde WIA

Sinds januari is mijn kanker uitgezaaid en weet ik dat ik niet te genezen ben. Ik werk in de zorg maar sta sinds maart niet meer in de zorg vanwege vermoeidheid en schouder klachten (bestraling schade). Wel werk ik 2 x 2 uit op AT. Mijn bedrijfsarts stelde een vervoegde WIA voor. Ik ben hier nog niet aan toe maar is dit iberhaupt wijsheid of zit er een addertje onder het gras.

Antwoord

Beste moppievv,

Wat een ontzettend vervelende situatie voor u: te beseffen dat u niet zult genezen van de kanker. Ik begrijp dat het u enige tijd kost, om deze boodschap te accepteren en te verwerken. Ik denk dat uw bedrijfsarts –met meer kennis van uw medische voorgeschiedenis dan de informatie waarover ik nu beschik- geoordeeld heeft dat duurzame deelname aan het arbeidsproces geen optie meer zal zijn. In zo’n situatie kan er een versnelde WIA (IVA) worden aangevraagd bij het UWV. Indien deze toegekend wordt, heeft u (en uw werkgever) geen verplichtingen meer om re-integratie-inspanningen te leveren. Ook zal bij toekenning van een IVA de uitkering wat hoger zijn (75%) dan bij een volledige niet-duurzame WIA (70%).

Mijn voorstel is om hierover nog een keer in gesprek te gaan met uw bedrijfsarts en uw zorgen en twijfels kenbaar te maken. Schrijf uw vragen tevoren even op zodat u zeker weet dat al uw vragen aan bod komen. Mogelijk kan ook een personeels- of HR-functionaris (of een casemanager verzuim) u nader informeren. Belangrijk is, dat u uw besluit kunt nemen op basis van goede en betrouwbare informatie.

Mocht u een IVA toegekend krijgen, dan wil dat niet zeggen dat u helemaal niet meer mag werken. Als u het fijn vindt om nog betrokken te blijven bij het werk, kunt u met uw werkgever bespreken dat u graag nog enkele uren blijft werken. Het is belangrijk dat u uw leven invult op een wijze die voor u fijn en zinvol is. Als werk bijdraagt aan de kwaliteit van leven, is dat zeker iets om met uw werkgever over in gesprek te gaan.

Ik wens u hierbij kracht en sterkte toe.

Vriendelijke groet,

Ton Jenner, bedrijfsarts-consulemt oncologie

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank u wel voor u reactie. Ik ga zeker het gesprek nog aan. Mijn bedrijfsarts weet alleen door mijn eigen verhaal van mijn voorgeschiedenis. Ze stond hier blank in en had mijn inziens ook geen dossier van de vorige bedrijfsarts.

Mijn oncoloog heeft aangegeven voor advies naar een inloophuis te gaan waar vrijwilligers zitten die verstand van zaken hebben.

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste moppievv,

Inderdaad zijn aan een groot aantal inloophuizen ook deskundigen verbonden, die je hierover kunnen informeren. Een alternatief is ook nog de infolijn van het UWV. 

Succes,

Ton Jenner, bedrijfsartsconsulent oncologie

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46