Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Weer aan het werk??

Hallo,

In mei 2022 is er bij mij borstkanker geconstateerd. De tumoren waren hormoon- en eiwitgevoelig. De eerste reeks chemo's sloegen goed aan en in december 2022 ben ik geopereerd aan mijn lymfeklieren. Bij de operatie bleken ze te veel op te lichten. Dus zijn al mijn lymfeklieren in de oksel verwijderd. I.p.v. maar een deel... Hierdoor kreeg ik nog 14 chemokuren op mijn bord erbij. Met deze kuren ben ik bijna klaar. Ik moet nog 2 kuren, de laatste is 6 november. Nu wil ik graag mijn werk oppakken. Ik ben werkzaam in een zwembad, waar ik van alles deed... Maar mijn baas zegt dat ik pas na mijn laatste kuur weer aan het werk mag. Ik ben eraan toe om mijn leven weer op te pakken. In mei 2024 zit ik 2 jaar in de ziektewet. Nu heb ik begrepen dat er dan veel gaat veranderen... Mijn baas wil niet per se van mij af, maar ik vind het wel lastig om te bedenken dat ik toch weer heel veel aan het werk moet zijn om mijn loon te behouden. Ik zou in contracturen wel iets kunnen inleveren, maar niet heel veel. Vooral mijn vermoeidheid vind ik lastig. Ik kan ook niet voorspellen hoe dit zich gaat ontwikkelen, als ik klaar ben ben met de kuren. Wat zijn mijn plichten en rechten? 

Antwoord

Beste Rijkie77, 

wat een tegenvaller voor u dat er ook na de operatie nog 14 chemokuren nodig waren, gelukkig zijn ze bijna voorbij. Uit uw mail maak ik op dat u in loondienst bent. Dan moet u ook toegang hebben tot een bedrijfsarts. Heeft u al met uw werkgever besproken wanneer en hoe jullie de bedrijfsarts om advies gaan vragen? Ik raad u aan dit zsm in gang te zetten. Uw eigen bedrijfsarts kan adviseren over werkhervattingsmogelijkheden in uw eigen werk of anders. Vanuit uw dienstverband is het zo dat uw werkgever zich tenminste twee jaar moet inspannen samen met u om u op een zo hoog mogelijk niveau van terugkeer in werk te brengen, liefst natuurlijk in uw eigen baan. Uw baas lijkt een start nu nog af te houden; mogelijk is dat met de beste bedoelingen omdat uw baas denkt dat u nog niet voldoende belastbaar bent tijdens de kuren of omdat de zwembadomgeving mogelijk risico's met zich meebrengt voor u. Uw bedrijfsarts kan juist daarover goed adviseren. 

U merkt verder terecht op dat u in de nare situatie zit dat u gekort wordt op uw salaris in het tweede ziektejaar. Juist daarom hebt u goed advies nodig om een afweging te maken welke manier van werkhervatting past bij uw belastbaarheid én bij uw financiële belangen. Zeer waarschijnlijk past daar een geleidelijke opbouw in uren bij. 

U vraagt naar uw rechten en plichten. Uw plicht is dus om u in te spannen voor herstel en terugkeer naar werk; dat laatste samen met uw werkgever. U heeft daarbij recht op goede ondersteuning en dat begint met het inschakelen van uw eigen bedrijfsarts. Doe dat bij voorkeur samen met uw werkgever en dring erop aan dat die afspraak nu alvast gemaakt kan worden. Mogelijk zal uw bedrijfsarts adviseren ook een arbeidsdeskundige in te schakelen. U kunt op Kanker.nl veel informatie vinden over welke rol een bedrijfsarts en een arbeidsdeskundige hebben.

Ik wens u beterschap en succes met het stapsgewijs weer oppakken van uw activiteiten binnen en buiten werk; mocht u opnieuw vragen aan ons willen voorleggen, dan kan dat natuurlijk altijd.

Josephine ter Steeg, bedrijfsarts/bedrijfsartsconsulent oncologie (BACO) in opleiding


Ook namens: 
Marieke Jacobs, bedrijfsarts/klinisch arbeidsgeneeskundige,
Fenna van Ommen, onderzoeker in opleiding 
 

 

Laatst bewerkt: 09/10/2023 - 15:23