Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Weer aan t werk met een wia uitkering

sinds juli 2019 is mijn arbeidsovereenkomst beëindigd na 2 jaar ziek zijn. Ben nooit volledig gereïntegreerd echt heb wel altijd getracht terug te keren. Nu gekeurd door verzekeringsarts en 80/100 AO verklaard. Op moment van keuring had ik voedingssonde via neus in darmen en was situatie net heel slecht. Vooruitzichten zijn nu goed en ik wil graag aan t werk. Heb gesolliciteerd en heb aanbod gekregen van potentiële werkgever. Heb ze volledig geïnformeerd en nu wordt gesproken over proefplaatsing via UWV voor 6 maanden. Is dat een aanrader of zijn er zaken waar ik op moet letten?

Mariet (Net II in pancreas en curatief behandeld )

Antwoord

Dag Mariet 87,

 

Dat is goed nieuws: goede vooruitzichten en aan de slag bij een werkgever die jou een baan wil aanbieden. Je kunt inderdaad een proefplaatsing aanvragen bij UWV. Je schrijft, dat het een proefplaatsing voor 6 maanden betreft, maar ik ga ervan uit, dat je doelt op het contract van 6 maanden dat minimaal na de proefplaatsing aangeboden moet worden. Zo'n proefplaatsing duurt in principe 2 maanden en is juist bedoeld om het voor werkgevers aantrekkelijk te maken om mensen met een (gedeeltelijke) WIA-uitkering aan het werk te helpen. In die 2 maanden behoud je je uitkering en hoeft de werkgever geen loon uit te keren. Die periode van 2 maanden is gelijk aan de wettelijke proefperiode bij een nieuwe baan. In uitzonderlijke situaties kan er zelfs verlenging van de proefplaatsing worden aangevraagd bij het UWV. Bijvoorbeeld als er een langere inwerktijd nodig is of als je maar een heel klein contract hebt. Voorwaarde voor proefplaatsing is wel, dat de werkgever je na de proefplaatsing een contract van tenminste 6 maanden aanbiedt voor hetzelfde aantal uren (of meer) als tijdens de proefplaatsing. Dan ben je weer (deels) belastbaar in werk en dus is er sprake van toename van je arbeidsgeschiktheid. Dit zul je dan ook moeten doorgeven aan UWV. Die doorgegeven wijziging kan leiden tot een herkeuring en uiteindelijk ook tot een aanpassing van je uitkering. Tenslotte: let er wel op, dat je nieuwe werkgever een aansprakelijkheidsverzekering voor je afsluit. Ik wens je heel veel succes.

Met vriendelijke groet,

Ton Jenner, bedrijfsarts-consulent oncologie

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Ton, dank voor je bericht. 

Ik begrijp wat je allemaal schrijft maar het is echter wel zoals ik schreef. Ik heb me ook een beetje ingelezen en weet dat een proefplaatsing van 2 maanden een normale gang van zaken is. Ze hebben echt aangegeven dat ze een verzoek bij het UWV willen indienen voor een plaatsing van 6 maanden. Over hoe het daarna gaat hebben we het dan nog niet eens gehad. 

Ik weet dat de uitkering dat doorloopt en de potentiële werkgever geen salaris hoeft te betalen. Ik moet er dagelijks 60 km voor gaan reizen en de parkeerkosten bij de instelling zijn aanzienlijk. Dus ik heb gevraagd of er mogelijkheden zijn voor het vergoeden van deze reiskosten. Daarna is het stil geworden aan de 'andere' kant. Op de verzekering had ik ze inderdaad ook al gewezen. 

Kom uit de financiële dienstverlening en verzuimverzekeringen waren mijn specialiteit. Hoe het na de 1e 2 jaar van loondoorbetaling gaat weet ik iets minder van, vandaar mijn vraag. Ik ben nu een beetje onzeker over de voortgang omdat ik niets meer hoor van de 'nieuwe' werkgever. Maar ik begrijp je uitleg en ga mij er nog eens verder in verdiepen. 

Ik ben nog wel steeds in de war over die 2 maanden en de nu aangeboden 6 maanden proefplaatsing. Want wat ik begrijp is dat dus niet de gebruikelijke gang van zaken?

Dank voor je hulp Ton,

Hartelijke groeten, Mariët

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dag Mariët,

Klopt, 6 maanden is niet gebruikelijk.                                                         

Graag gedaan.

Vriendelijke groet,

Ton Jenner

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46