Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Welk opbouwschema past?
Ik ben in sept 2020 borstbesparend geopeerd vanwege 2 borstumoren. Hieraan voorafgaand lang en onzeker onderzoekstraject met uiteindelijk een 3d opinion in AVL.
Nov 2020 laatste bestraling gehad vd 20. Geen chemo. Nu wel tamoxifen.
Tot mid december best veel energie. Was met administratieve klussen bezig, supervisie geven, heb eigen praktijk als klinisch psycholoog.
Injanuarie de ontstane druk van bep. klussen eraf gehaald..... en nu zó moe.
Werk nu nog wel wat, bv gister co-trainer geweest (3uur online), mails beantwoorden, wat herregistratieklusjes etc .met arbeidsdeskundige afgesproken 2x 1 uur op een dag. Maar mijn tijd verdwij t op eendag... alles gaat traag en ik kom niet aan die structuur van 2x1 uur. Ik sport gedoseerd (niet alle dagen) wandel met de hond gedurende 45min, doe es een boodschapje of moet een kind brengen of halen, ga 1x pw
naar de fysio. En floep, de dag is om.
Hebben jullie nog tips?
Antwoord
Beste Orla,
Uit je verhaal maak ik op dat je voor je borstkanker achtereenvolgens een operatie, radiotherapie en (nu nog) hormoontherapie hebt gehad. En dat de laatste behandeling bijna 3 maanden geleden is geweest.
De situatie die je schetst is heel kenmerkend voor mensen die recent kanker(behandelingen) hebben doorgemaakt. Er lijkt –je verhaal lezend- sprake van beperkingen in de energetische belasting in combinatie met beperkingen in het cognitief functioneren. Vaak worden deze beperkingen toegeschreven aan de chemotherapie (‘chemobrein’), maar dat klopt niet altijd, zoals je ziet. Hier is waarschijnlijk sprake van een samenstel van factoren (de kanker zelf, de radiotherapie, de hormoontherapie en mogelijke psychische en emotionele factoren) die -vaak tijdelijke- energetische en cognitieve beperkingen geven. Het valt je zwaar om je taken op een goede manier af te ronden en het multitasken lijkt nu ook een probleem. De dag lijkt als het ware als los zand tussen je vingers door te glippen en aan het eind ervan ben je doodop. Belangrijk is om ervoor te zorgen, dat je de balans weer terugkrijgt. Hou daarom rekening met de volgende regels:
Een opbouwschema maken is een kwestie van gefaseerd en gedoseerd opbouwen, waarbij je tussentijds steeds bij jezelf nagaat, of je op de goede weg bent. Gaat het moeizaam, breid dan nog even niet uit en gaat het goed, dan zet je de volgende stap. Een goed voorbeeld van een opbouwschema is om eerst in de breedte op te bouwen en pas daarna in de diepte. Dus eerst de te werken uren verdelen over bv. 3, 4 of 5 dagen en pas daarna het aantal uren per dag geleidelijk uit te breiden. Je kunt het beste beginnen met bv. 3x2 uur, vervolgens 4x2 uur, dan 5x2 uur en vervolgens pas de uren per dag uitbreiden. En laat daarbij de tijd je metgezel zijn!
Als psycholoog zul je als geen ander weten dat het proces van verwerken/ accepteren van kanker heel veel energie kost. Ik adviseer mensen dan om bij dat proces ondersteuning te zoeken bij bijvoorbeeld een oncologisch geschoold psycholoog. Juist omdat je zelf psycholoog bent, wil ik dat hier wel benoemen. Wellicht goed om jezelf de vraag te stellen of je dat nodig hebt en of dat je kan helpen.
Ik wens je heel veel succes,
Ton Jenner, bedrijfsartsconsulent oncologie.