Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Werk.

Hier weer een vraagje , ik heb aflopen woensdag een gesprek gehad met een arbeidsdeskundige een jaar ziek dan moet dit. Ik ben aan het werk als kok werkte voorheen 34 tot 38 uur, op dit moment 16 met heel veel hulp van mijn collega's . Kan en mag het uvw mij een baan aanbieden voor 38 uur in een hele andere branche. Koken is mijn lust en leven. Moet ik dit pikken of niet. Heel erg verdrietig wordt ik ervan. Ik weet niet hoe ik hieruit moet komen. Kunt u mij advies geven waar ik hierover meer over kan lezen. Ik zei tegen de arbeidsdeskundige in zoveel dingen wordt je gestraft want het is echt niet alleen de kanker die speelt. Ik heb artrose,  fibromyalgie  heel vaak slijmbeursontsteken en nu komt daar nierkanker bij. Zo verdrietig ben ik. Hopelijk kunt u mij weer op weg helpen.

Antwoord

Dag Nieuwemaan,

 

Je verhaal lezend kan ik me goed voorstellen dat je verdrietig wordt, je hebt wel heel veel pech je met je gezondheid.

Als je een jaar verzuimt dient er inderdaad een eerstejaarsevaluatie te worden gepland. Daarbij wordt de balans opgemaakt en de vraag gesteld: kun je nog in voldoende mate je eigen functie uitoefenen of moet er gezocht worden naar een andere functie? Dat laatste noemen we het tweede spoor (in tegenstelling tot terugkeer in eigen werk en/ of ander werk bij eigen werkgever dat het eerste spoor genoemd wordt). Bij een eerstejaars- evaluatie wordt, zeker als er twijfel is of eigen werk nog wel lukt,  een arbeidsdeskundig onderzoek aangevraagd.

Je geeft aan dat je nu 16 uur in eigen werk kunt werken met heel veel hulp van je collega’s. Daaruit maak ik op dat je helaas veel beperkingen hebt voor de uitoefening van je eigen functie in de volle omvang. Met name de klachten aan het bewegingsapparaat zullen je waarschijnlijk erg hinderen in je werk. De arbeidsdeskundige zal tot de conclusie komen zijn dat je eigen werk niet passend is en heeft het advies geven om een tweede spoortraject te starten.

Je werkgever zal dan een re-integratiebureau voor je moeten inschakelen. Indien er nog mogelijkheden voor je zijn in andere functies, dan zul je daar aan mee moeten werken. Maar je hebt daar ook keuzemogelijkheden in. Er zal namelijk worden gezocht naar werk dat je wel kunt en dat past bij je mogelijkheden, bekwaamheden en interesses. Misschien kan ook een beroepskeuzeonderzoek je helpen bij het maken van een keuze. Belangrijk is dat je de komende jaren werk kunt doen dat je plezier en voldoening geeft.

Ik wens je  veel sterkte en hoop dat je er toch in slaagt om, met je beperkingen, een passende baan te vinden waar je met plezier kunt werken.

Met vriendelijke groet,

Ton Jenner

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Meewerken wil ik zeker maar een leeftijd van 64 jaar  zal ik weinig keuze kunnen maken, Ik weet niet of een beroepskeuze voor mij nog haalbaar is

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dag nieuwemaan,

Ik snap dat de keuzemogelijkheden beperkt zullen zijn. En de leeftijd telt in dit traject (helaas) ook mee. Terwijl jouw passie voor het vak en je ervaring juist zeer waardevolle ingrediënten zijn voor een passende baan. 

Vriendelijke groet, Ton Jenner

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46