Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Werk hervatten
Beste,
Even kort over mezelf, 38 jaar, 17 jaar in loondienst, fulltime.
Diagnose borstkanker met uitzaaiing op afstand. Stadium 4. Curatief behandeld.
Na meerdere behandelingen waaronder chemo, meerdere operaties, bestraling, imuun en hormoontherapie begin ik fysiek weer een beetje op te krabbelen. Mentaal gaat het minder goed.
Vraag: Kan mijn werkgever me ontslaan na 2 jaar als ik niet volledig (40 uur) terug op de werkvloer ben?
Stel, ik word gedeeltelijk afgekeurd en werk nog voor 24 uur. En ik raak na bijv. 1 jaar weer in de ziektewet door terugkeer/verergeren ziekte. Krijg ik dan een uitkering van de 24 uur of die 40 uur?
Ik zou eigenlijk wel eens alle opties willen bespreken van de wia. Die echt op mij van toepassing zijn. Moet dat met het uwv of de bedrijfsarts? En is de bedrijfsarts er voor mij of voor mijn werkgever? Hoe vertrouwelijk is dat. Ik ben in de 17 jaar dat ik werkzaam ben hoogstens 2 dagen ziek geweest. Ik heb helemaal geen verstand van uitkeringen, afkeuring etc.
Alvast bedankt!
Antwoord
Hallo “Sipjes”
Je hebt heel veel vragen en dat is goed voorstelbaar. Je bent nooit ziek en bent nu in een wereld beland die je helemaal niet kent.
Allereerst geef je aan dat het fysiek weer wat beter gaat, maar mentaal nog niet. Heb je in de loop van het traject ook ondersteuning gehad bij het herstellen van je fysieke dan wel mentale conditie? Naast de behandeling voor de kanker kun je gebaat zijn bij (na)zorg gericht op je herstel.
Je kunt bv ondersteuning krijgen van een oncologische geschoolde psycholoog of fysiotherapeut. Als daar niet over gesproken is kun je deze vraag bv stellen aan de regieverpleegkundige.
Dan je vragen:
Als je eigen werk niet passend is (te maken), kan je werkgever je na 2 jaar ontslaan.
Als je wel kunt opbouwen in je eigen werk, maar het lukt niet om volledig op te bouwen binnen de twee jaar, dan kun je - bij een keuring - gedeeltelijk afgekeurd worden.
Dan kan je na de keuring wel blijven werken. Je werkt dan minder en krijgt een aanvullende (WIA-) uitkering.
Om gekeurd te kunnen worden, zul je dan wel aan enkele verplichtingen voldaan moeten hebben.
Zo zul je -als er twijfel is of je je werk weer volledig kunt opbouwen- in het tweede ziektejaar ook een “tweede spoortraject” moeten volgen. In dit traject ga je, met ondersteuning, onderzoeken of er passender werk is (ook buiten de eigen organisatie), wat beter past bij de mogelijkheden die je hebt.
Als je gedeeltelijk wordt afgekeurd en je valt na bv een jaar opnieuw uit door terugkeer/verergering van je ziekte, dan kun je een herkeuring aanvragen. Dan wordt er gekeken of je recht hebt op ophoging van de uitkering.
Als basis geldt op dat moment nog de contractomvang van je oorspronkelijke contract. Mocht je niet afgekeurd worden na twee jaar en je kiest er bv voor om zelf je contract aan te passen, dan gelden de uren van dat contract als je opnieuw uitvalt.
Het is heel goed om tijdig alle opties te bespreken betreffende de WIA. Je bedrijfsarts kan de opties toelichten, maar ook de HR-adviseur van je bedrijf of de arbeidsdeskundige, die aan het einde van het eerste ziektejaar ook vaak betrokken wordt, kan je uitleg geven over de WIA en de verschillende opties. Kijk daarvoor ook eens op de website van UWV: https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/index.aspx
Je bedrijfsarts is adviseur voor jou en je werkgever. Jij en je werkgever hebben (als de verhoudingen goed zijn) hetzelfde doel, namelijk dat je zo optimaal en duurzaam mogelijk terugkeert. Je bedrijfsarts kan jullie daarin adviseren.
De gesprekken met de bedrijfsarts zijn altijd vertrouwelijk. Een bedrijfsarts heeft, net als iedere arts, een beroepsgeheim.
De bedrijfsarts adviseert, op basis van de gesprekken waarin jullie jouw medische situatie en andere belangrijke aspecten bespreken, jou en je werkgever over jouw belastbaarheid. Hij beschrijft daarbij jouw beperkingen en mogelijkheden en de voorwaarden om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren. Concreet geeft je bedrijfsarts daarbij ook een advies over de wijze waarop je je werk het best kunt opbouwen.
met vriendelijke groeten,
Cobi Oostveen, bedrijfsartsconsulent oncologie