Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Werkgever wekelijks contact
Beste,
Momenteel wordt ik behandeld voor kanker. Mijn werkgever belt iedere week met de vraag hoe het gaatm Ik heb hier moeite mee, iedere week contact is naar mijn idee te veel. Net als alles dat er nu gebeurt mij even te veel is. Ik heb veel stress en wordt momenteel geleefd.
Ik heb alle moed bijelkaar gehaald en dit uitgesproken echter geeft mijn werkgever aan dat hij hier anders over denkt en dat aansluiting houden met werk hij belangrijk vindt. Hij verwacht dat ik over twee maanden wel weer kan werken en heeft hier rekening mee gehouden in de werk planning. Terwijl ik bezig ben met overleven van deze ziekte en me af vraag of ik hier goed uit mag komen. Er moet nog geopereerd worden en ik krijg nog bestraling.
Mijn bedrijfsarts heeft alle begrip voor mijn situatie en laat weten over een 2 maanden nog eens contact met mij op te nemen.
Ik merk dat er veel onbegrip is vanuit mijn manager. Aan eenkant voel ik me schuldig tegenover mijn werkgever maar ik heb ook niet gekozen voor deze ziekte.
Ik heb niet iedere week nieuws en tot nu toe is het nog niet echt positief nieuws geweest en vind het ook lastig om steeds weer te moeten uitspreken op een willekeurige moment dat ik wordt gebeld door mijn manager
Graag jullie advies hoe ik met deze situatie kan omgaan.
Groet, Ronald
Antwoord
Beste Ronald,
Wat vervelend dat je momenteel zo wordt geleefd door deze ziekte en dat het je nu allemaal even te veel is. Ik kan me voorstellen dat je daardoor even minder behoefte hebt om elke week met je werkgever te bellen.
Er zitten twee kanten aan jouw vraag. Enerzijds word jij momenteel geleefd, ben jij nu niet met werk bezig en is contact met je werkgever nu te belastend voor jou. Anderzijds geeft je werkgever aan contact wel belangrijk te vinden. Om op de hoogte te blijven van je situatie en ook om een plan te maken hoe jouw werk opgevangen kan worden tijdens je afwezigheid. Voor beide perspectieven is veel te zeggen. Beiden hebben waarschijnlijk ook de beste bedoelingen. Maar momenteel schuurt het wel.
Mijn advies is om samen met jouw werkgever op zoek te gaan naar een tussenweg waar zowel jij als je werkgever zich in kunnen vinden. Zodat je werkgever op de hoogte kan blijven. En zodat dit contact met werk voor jou geen stress oplevert. Ik heb hier een aantal mogelijke opties voor:
Voor elke mogelijke oplossing zou ik wel aanraden om, wanneer dit voor jou minder belastend is (bv na de behandelingen), zelf ook weer vaker contact met je werkgever te hebben. Misschien is het op termijn mogelijk om weer eens langs te gaan op werk voor een kopje koffie? In contact blijven met de werkgever (en eventueel met collega’s) maakt het straks makkelijker om weer terug te keren naar werk. Des te groter de afstand tussen jou en je werk tijdens je afwezigheid, des te groter de stap wordt om straks terug te keren.
Tot slot wil ik je nog twee dingen meegeven:
Hopelijk helpen deze oplossingen jou en je werkgever om tot een passende oplossing te komen. Ik wens je alle kracht toe de komende tijd.
Vriendelijke groeten,
Michiel Greidanus