Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Werkhervatting en wetgeving

Hallo,

Sinds maart dit jaar ben ik gestart met mijn re-integratie en dat gaat best goed. Ik werk inmiddels 24 uur in de functie die ik voor mijn ziekte ook vervulde. Ik werkte fulltime. Ik merk dat vooral het aantal uren een obstakel is, niet de inhoud van de baan. 
in november 2021 had ik mijn laatste chemobehandeling. Nu krijg ik medicijnen die van invloed zijn op mijn functioneren, vooral erg vermoeid. De oncoloog benadrukte in ons laatste gesprek dat ik nog in behandeling ben en dus de tijd moet nemen. De medicijnen moet ik in ieder geval nog ruim een jaar gebruiken en daarna gaat de oncoloog er vanuit dat ik een halfjaar nodig heb om van de medicijnen te herstellen. Neem je tijd, is zijn advies. En dat vind ik nu net erg moeilijk. 
 

Mijn vragen zijn:

- wat betekent het voor de Wet Poortwachter dat je je huidige baan kan uitvoeren, maar nog niet het aantal uren van je dienstverband? En het niet waarschijnlijk is dat je binnen korte termijn deze uren wel kan werken. 
- Daarmee samenhangend. Is een spoor 2 traject nodig als je je functie wel kunt uitvoeren, alleen nog niet in het aantal uren van je dienstverband?
- Krijg je alleen een WIA uitkering als je 35% of meer niet kan werken van de uren van je dienstverband? Ik werk nu al meer (24 uur ipv 36 uur van mijn aanstelling).
- Als ik binnen 2 jaar minder dan de uren van mijn dienstverband werk, kan ik dan ontslagen worden voor de uren die ik niet werk? 
 

Hartelijk bedankt voor uw reactie.

Groet, Markiel 

 

Antwoord

Hallo Markiel,

 

De behandeling voor vele vormen van kanker is lang en dat maakt dat menigeen niet in staat is om binnen de twee jaren die de Wet Verbetering Poortwachter je geeft, zijn werkzaamheden volledig op te bouwen.

Menigeen ervaart gedurende en na een chemobehandeling vermoeidheidsklachten. Soms blijven deze klachten, maar vaak nemen ze, zoals je oncoloog ook aangeeft in de loop van de tijd wel af.

Je weet tevoren niet of deze klachten helemaal zullen afnemen of dat je wellicht toch wat energetische beperkingen zult houden.

Gedurende deze periode loop je tegen zaken aan die jij in je vragen verwoord.

Ik zal je vragen achtereenvolgend beantwoorden

wat betekent het voor de Wet Poortwachter dat je je huidige baan kan uitvoeren, maar nog niet het aantal uren van je dienstverband? En het niet waarschijnlijk is dat je binnen korte termijn deze uren wel kan werken. 

Daarmee samenhangend. Is een spoor 2 traject nodig als je je functie wel kunt uitvoeren, alleen nog niet in het aantal uren van je dienstverband?

Deze wet regelt het proces van ziekte gedurende de eerste twee jaar en verlang dat je samen met je werkgever voldoende re-integratieinspanningen levert en daarbij streeft naar een voldoende en structureel resultaat.

In het eerste ziektejaar mag je je daarbij richten op hervatting in eigen werk. In het tweede ziektejaar verbreden de verplichtingen zich en word je, bij twijfel of je wel in staat zult zijn je werkzaamheden volledig op te bouwen, geacht om een oriëntatie te starten op passender werk, in feit is dit werk wat beter past bij jouw beperkingen en mogelijkheden. Het doel is om tot een loonvorming te komen die zo dicht mogelijk bij je oude loon ligt.

In jouw geval geldt dus dat je moet kijken of er werk is waarbij je meer uren kunt opbouwen dan in je huidige baan. Daarbij moet er dan ook gekeken worden of dit leidt tot meer loonvorming.

Krijg je alleen een WIA uitkering als je 35% of meer niet kan werken van de uren van je dienstverband? Ik werk nu al meer (24 uur ipv 36 uur van mijn aanstelling).

Je hebt recht op een uitkering bij een verlies van verdiencapaciteit van meer dan 35%.

Het gaat hierbij dus niet om het aantal uren wat je kunt werken, maar je verdiencapaciteit.

Als jij binnen de uren je eigen werk in het normale tempo uitvoert heb je inderdaad een verdiencapaciteit al boven de 35% en zul je dus niet in aanmerking komen voor een uitkering.

In dat geval zal het UWV minder kritisch zijn op de inzet van een tweede spoortraject.

Meestal wordt er bij de eerste jaarsevaluatie een arbeidsdeskundige betrokken. Die kan hier concreet over adviseren.

Als ik binnen 2 jaar minder dan de uren van mijn dienstverband werk, kan ik dan ontslagen worden voor de uren die ik niet werk? 
 

Dat kan inderdaad, maar het hangt er ook vanaf wat de prognose is betreffende de mogelijkheden om gedurende de 26 weken na het einde van het tweede ziektejaar, al dan niet je werkzaamheden weer op te kunnen bouwen.

 

Dit is een algemeen antwoord op je vragen.

In jouw specifieke situatie is het van belang om steeds goed in contact te blijven met je werkgever, je bedrijfsarts en, als die erbij betrokken is, ten tijde van de eerste jaarsevaluatie, de arbeidsdeskundige.

 

Met vriendelijke groeten, 

Cobi Oostveen, bedrijfsartsconsulent oncologie

 

 

 

Laatst bewerkt: 23/11/2022 - 13:30

Hallo Markiel,

Ik heb gezien dat ik een vergissing heb gemaakt in het bovenstaande antwoord: 

In deze zin:" Als jij binnen de uren je eigen werk in het normale tempo uitvoert heb je inderdaad een verdiencapaciteit al boven de 35% en zul je dus niet in aanmerking komen voor een uitkering". 

Het percentage boven de 35 moet  zijn boven de 65%. Bij een verbdiencapaciteit boven de 65% kom je niet meer in aanmerking voor een uitkering.

Sorry voor de verwarring.

 

Met vriendelijke groeten, 

Cobi Oostveen, bedrijfsarts consulent oncologie

Laatst bewerkt: 25/11/2022 - 16:01

Bedankt voor je reactie op mijn vragen, Cobi.

Je antwoord op mijn vraag over spoor 2 stelt me enigszins gerust. Ik heb een eerstejaarsevaluatie van een arbeidsdeskundige gehad en in dat advies staat dat re-integreren in mijn huidige functie het meest passend is. Mijn functie kan ik uitvoeren, alleen niet in mijn huidige urenomvang. Dus hopelijk biedt dit de mogelijkheid dat het UWV afwijkt van spoor 2, ook omdat ik waarschijnlijk niet  in aanmerking kom voor een uitkering.

Met mijn werkgever heb ik goed contact, evenals met de bedrijfsarts. Ik merk dat ik zelf te snel wil en de werkgever dat natuurlijk erg fijn vindt. Er is bij de werkgever ook een ander belang en dat is begrijpelijk. 

Nogmaals bedankt. 

Groet, Markiel

Laatst bewerkt: 27/11/2022 - 15:20

Hallo Markiel, 

Goed om te horen dat je goed contact hebt met je werkgever en je bedrijfsarts. Dat is heel belangrijk. Met dit oordeel van de arbeidsdeskundige erbij, ga ik er vanuit dat je er met je werkgever wel uit zult komen om straks verder te gaan met een functie met wat minder uren.

Ik wens je succes met je vervolgstappen

met vriendlelijke groeten,

Cobi Oostveen 

 

 

Laatst bewerkt: 28/11/2022 - 09:40