Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Zelf ontslag nemen en ziekte bij kanker ex patiënt tripel X negatief
Geachte, na enkele maanden goed te hebben gefunctioneerd binnen mijn jaarcontract, was mijn werkgever niet meer tevreden en startte met het opbouwen van een dossier om mij de schuld te geven. Tijdens het gesprek vielen ze me voortdurend aan, zeiden dat ik te veel opviel en zetten me in een hoek door continu negatief over mij te spreken. Dit veroorzaakte veel stress en angst bij mij. Ik voelde me machteloos tegenover hen. Om mezelf te beschermen, begon ik instemmend te knikken en raakte de weg kwijt. Thuisgekomen was ik nog steeds erg gestrest en angstig. De volgende dagen vond ik geen rust, mijn lichaam was gespannen en trilde, ik was voortdurend angstig en onzeker over de toekomst. Ik kon niet eten, niet slapen en had last van hartkloppingen. De volgende werkdag diende ik mijn ontslag in. Mijn werkgever stelde direct voor om het contract eerder te beëindigen, met behoud van salaris. Hoewel ik aangaf te willen blijven werken, adviseerden zij mij te vertrekken. Na de overeenkomst getekend te hebben, ging ik naar huis. De daaropvolgende dagen waren psychisch nog zwaarder. Slapeloze nachten, fysieke spanning en angst leidden tot een neerwaartse spiraal. Alsof dat nog niet genoeg was, bleek uit een ziekenhuisonderzoek dat ik een gezwel in mijn lichaam heb, mogelijk een uitzaaiing. Dit nieuws was verschrikkelijk. Omdat ik officieel nog in dienst was, heb ik me ziek gemeld. Nu zie ik alles zwart in en bevind ik me in een depressieve spiraal. Hoe moet ik nu verder?
Antwoord
Beste Mirjaam,
ik begrijp dat u zich in een moeilijke situatie bevindt. De combinatie van stress op het werk en de ernstige gezondheidsproblemen die nu spelen, brengt een enorme emotionele en fysieke belasting met zich mee. Het is van groot belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met de bedrijfsarts. Hierbij ga ik ervan uit dat u nog in dienst bent. De bedrijfsarts kan u begeleiden bij uw ziekmelding en samen met u en uw werkgever een plan opstellen voor uw re-integratie of verdere stappen. Overweeg ook om psychologische ondersteuning te zoeken voor de stress en angst die u ervaart, zoals een gesprek met een psycholoog of therapeut. U kunt dit bespreken met uw behandelend arts.
Wij geven verder geen juridisch advies, daarvoor kunt u terecht bij het juridisch loket (Werk en Inkomen | Het Juridisch Loket). Informeer ook bij uw bedrijfsarts naar uw rechten en plichten.
Ondanks de negatieve ervaringen is het belangrijk om in contact te blijven met uw werkgever of HR-afdeling. Houd hen op de hoogte van uw medische toestand en blijf communiceren over uw ziekmelding en de voortgang daarvan. Dit zorgt voor transparantie en kan helpen bij een eventuele re-integratie. Probeer ondanks de moeilijke situatie goed voor uzelf te blijven zorgen.
Ik hoop dat deze adviezen u enigszins richting en steun bieden in deze zware tijd. Het is belangrijk om te onthouden dat er professionele hulp beschikbaar is om u te ondersteunen.
Met vriendelijke groeten,
Fenna van Ommen
Mede namens, Josephine ter Steeg