Amputatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij een amputatie verwijdert de chirurg je arm of je been, of een deel ervan. Bijvoorbeeld als de tumor in bloedvaten of in zenuwen is gegroeid. Je krijgt alleen een amputatie als er geen andere oplossing is.

Waar je been of je arm precies wordt geamputeerd, hangt af van de plek van de tumor. De chirurg verwijdert zoveel van je arm of been zodat hij of zij zeker is dat de tumor helemaal weg is. Na de operatie houd je een stomp over. Aan die stomp kan een prothese vastgemaakt worden.

Gesprek voor de operatie

Voor de operatie bespreekt de chirurg de gevolgen van de operatie met je. Stel in dat gesprek alle vragen die je hebt. Bijvoorbeeld over wat dit voor je lichaam betekent en hoe lang het herstel kan duren.

Ook kun je in gesprek gaan met een revalidatiearts. Hij of zij kan je vertellen hoe het leven na de amputatie eruit kan zien. En wat je kan helpen, bijvoorbeeld thuis, op school, op je werk of bij het sporten.

Bereid je goed voor op dit gesprek. Dat kan met de app Gesprekshulp bij kanker, of met de voorbeeldvragen. Of bekijk de informatie op de website van het Amsterdam UMC.

Gevolgen van de operatie

Een amputatie heeft ingrijpende gevolgen. Je krijgt hierbij veel begeleiding vanuit het ziekenhuis. Bijvoorbeeld van een fysiotherapeut, met wie je oefeningen doet en leert wennen aan de nieuwe situatie.

Welke gevolgen de operatie voor jou heeft, is lastig te voorspellen. Ze verschillen per persoon. Het hangt af van waar de tumor zat en hoe uitgebreid de operatie was.

Fantoompijn

Veel mensen krijgen last van fantoompijn of fantoomsensaties. Dan heb je gevoel in je arm of been terwijl die verwijderd zijn. Het kan pijn zijn, maar ook kramp. Of je kunt het gevoel hebben dat je arm of been er nog is. Na een tijd kan de last minder worden, maar je kunt er ook last van blijven houden. Tegen fantoompijn zijn er medicijnen en bepaalde therapieën die kunnen helpen. 

Prothese

Na een amputatie kun je je been of je arm niet meer gebruiken zoals voorheen. Bij een beenamputatie moet je op krukken lopen, of een prothese dragen. Je moet dan opnieuw leren lopen.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (2)

Colofon

Met medewerking van:

Foto Floortje Verspoor

Dr. Floortje Verspoor

Oncologisch orthopedisch chirurg, Amsterdam UMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die botkanker hebben (gehad)

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Nanna Tiemes

Verpleegkundig specialist orthopedie, UMCG

Logo-Patiëntenplatform-Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023