Behandelplan bij botkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonNa de diagnose van botkanker krijg je een behandelplan. Hierin staat welke behandelingen het best passen bij jouw situatie. Samen met je arts bespreek je dit behandelplan en besluit je over je behandeling.
Het behandelplan wordt gemaakt op basis van de landelijke richtlijn voor beentumoren.
Voor de behandeling van botkanker is het belangrijk dat je naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaat. Bekijk de ziekenhuizen voor botkanker.
Bij het maken van het behandelplan zijn de uitkomsten van de onderzoeken heel belangrijk. Maar ook wat jij wilt, is belangrijk. Elke behandeling heeft ook gevolgen voor de langere termijn. Het is goed om daar rekening mee te houden en erover te praten met je arts.
Lees op deze pagina over:
- Zorgverleners bij botkanker
- Multidisciplinair overleg bij botkanker
- Meebeslissen over het behandelplan
- Neem de tijd voor een keuze
- Second opinion
Zorgverleners bij botkanker
Bij de behandeling van botkanker kun je met de volgende zorgverleners te maken krijgen:
- Orthopedisch chirurg: heet ook wel orthopeed en is de hoofdbehandelaar. Ook kunnen andere chirurgen betrokken zijn, afhankelijk van de plek van de tumor.
- Internist-oncoloog: denkt mee over de keuze voor de behandeling. Als je chemotherapie of andere medicijnen krijgt, is de internist-oncoloog hiervoor verantwoordelijk. Dit kan ook een kinderarts-oncoloog zijn.
- Radioloog: beoordeelt de uitslagen van de scans.
- Radiotherapeut: de arts die verantwoordelijk is voor de bestralingen.
- Patholoog: onderzoekt het weggenomen weefsel, van het biopt of de operatie.
- Oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist: is vaak je eerste aanspreekpunt tijdens de behandeling. Hij of zij geeft aanvullende informatie over de verschillende onderzoeken en behandelingen.
- Revalidatiearts en fysiotherapeut: helpt je na de behandeling met oefeningen om weer sterk te worden en goed te kunnen bewegen.
Multidisciplinair overleg bij botkanker
Het behandelplan wordt gemaakt in overleg met een aantal zorgverleners. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). Bij het opstellen van een behandelplan baseert het MDO zich op de landelijke richtlijn voor beentumoren.
De specialisten hebben regelmatig MDO. Ze bespreken dan:
- uitkomsten van de onderzoeken
- resultaten van de behandelingen
- wat dit betekent voor het behandelplan
Meebeslissen over het behandelplan
Een behandelplan is maatwerk. Zelf heb je ook invloed op de behandeling die je krijgt. Twijfel je over een bepaalde behandeling? Bespreek je twijfels ook met de arts.
Soms zijn er namelijk andere behandelingen beschikbaar of is er ruimte voor aanpassing. Bijvoorbeeld in de volgorde van de behandelingen.
Neem de tijd voor een keuze
Meestal hoef je niet direct te beslissen over het behandelplan. Misschien wil je zo snel mogelijk starten met de behandeling. Dat is begrijpelijk. Maar het is aan te raden om even bedenktijd te nemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Als je behoefte hebt aan een tweede gesprek, kun je daarvoor een afspraak maken.
Second opinion
Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Wanneer je twijfelt, heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening over de behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis.
Doe dit samen met je specialist, want die kan je hierin begeleiden.