Oorlog in je lichaam. Een podcast over kanker
Uitgezaaide borstkanker. Die diagnose kreeg de vrouw van Hans Jaap Melissen dit voorjaar. Als oorlogsverslaggever heeft Hans Jaap aan veel frontlinies gestaan, maar dit is een oorlog op onbekend terrein. Hij maakte er een podcastserie over en vertelt je in dit interview hoe hij daartoe kwam.
Tekst: redactie kanker.nl, oktober 2020
Bijschrift foto: Hans Jaap aan het werk tijdens de oorlog in Libanon in 2006
“Op 20 mei kregen we te horen dat mijn vrouw uitgezaaide borstkanker heeft. Dat sloeg de bodem onder ons bestaan weg. Na een diepe val proberen we nu weer zo normaal mogelijk te leven. Ondanks het feit dat we onze ergste nachtmerrie leven, is er ook weer hoop. De hormoontherapie slaat aan. Waarschijnlijk kan mijn vrouw daar jaren verder mee.”
Waarom ben je een podcast over kanker gaan maken?
“Naast partner van een kankerpatiënt ben ik ook journalist. Ik merkte dat ik alles over kanker wil weten. In de podcasts wil ik vooral laten zien waar we nu staan als het om kanker gaat, en hoe de toekomst eruit ziet.”
Het is geen persoonlijk verhaal?
“Ook het verhaal van ons gezin komt aan bod. Ik interview mijn vrouw en onze zoon van 9. Misschien is het inderdaad een mooi document voor later voor hem, maar dat is niet de insteek. Het is toch vooral de journalistieke drang om kanker te duiden.”
Welke onderwerpen komen aan bod?
“Ik maak in totaal 8 afleveringen. En die gaan bijvoorbeeld over de diagnose, de operatie, over doorleven met kanker, en over voeding en sport. Er is ook een aflevering over de medicijnindustrie. Waarom kunnen we in recordtijd een coronavaccin ontwikkelen en een kankermedicijn niet?”
En die oorlog?
“Kanker in het lichaam lijkt wel op een oorlog. Het is een sluipmoordenaar die zich verstopt. Mijn vrouw was kerngezond, voelde zich superfit en had ondertussen uitgezaaide kanker. Overigens vind ik kanker geen strijd die je aangaat. Zo werkt het niet.”
Kijk je nu anders naar kanker?
“Ik ben optimistischer geworden. Ook over onze situatie. Natuurlijk weet ik dat er met de kennis van nu voor mijn vrouw geen genezing mogelijk is. Maar er is veel gaande op onderzoeksgebied. Wie weet zijn er ontwikkelingen die in de toekomst helpen.”