Zicht op prostaatkanker

Prof. Jelle Barentsz ziet als radioloog meer scans dan patiënten. En toch is hij een enorme patiëntendokter. Hij zet zich in om prostaatkanker zichtbaar te maken. Op kanker.nl kunnen patiënten online vragen stellen aan ‘prof. Prostaat-MRI’.

Tekst: redactie kanker.nl, november 2019

Jelle Barentsz“Zo’n 10 jaar geleden hadden we het vermoeden dat we prostaatkanker goed in beeld zouden kunnen brengen met MRI. We kregen een grote subsidie van KWF om dat te onderzoeken. En ons vermoeden klopte, met MRI kunnen we veel gerichter de prostaat onderzoeken.”

Hoe gaat het huidige onderzoek?
“Wanneer je een verhoogde PSA-waarde hebt, krijg je een onderzoek waarbij de uroloog weefsel wegneemt uit de prostaat. Dat gebeurt door 12 keer met een naald te prikken via de anus. Voor veel mensen een naar en pijnlijk onderzoek met ook nog wat andere nadelen."

Wat zijn die nadelen?
"Het onderzoek is vaak helemaal niet nodig omdat er ook andere oorzaken zijn voor een hogere PSA-waarde. Uiteindelijk heeft 60% van de mannen geen prostaatkanker. Verder kunnen er bijwerkingen optreden als ontstekingen of in het ergste geval bloedvergiftiging. Daarbij kom je met je naalden niet aan de voorkant van de prostaat, waardoor je kanker kunt missen." 

'De landelijke richtlijn wordt aangepast. Alle mannen met een verdenking op prostaatkanker krijgen dan eerst een MRI.'
 

Kan elke patiënt om een MRI vragen?
"De landelijke richtlijn wordt eind dit jaar aangepast. Daarin staat dat alle mannen met een verdenking op prostaatkanker eerst een MRI krijgen voordat er geprikt wordt. Pas als er op de MRI kanker is te zien, nemen we weefsel af. Er hoeft dan maar 2 keer geprikt te worden en dat kan heel precies op basis van de MRI."

Wat moet je nu doen als je PSA-waarde verhoogd is?
"Je kunt zelf bij je huisarts aangeven dat je een MRI-onderzoek zou willen in een gespecialiseerd ziekenhuis. Niet alle huisartsen zijn van deze mogelijkheid al op de hoogte. In verschillende ziekenhuizen worden zorgverleners getraind om een goed MRI-plaatje van de prostaat te maken en te beoordelen. We zijn bezig om een Europees kwaliteitsnetwerk op te zetten met expertisecentra voor prostaatkanker. Het is mijn persoonlijke missie dat iedere patiënt met een verdenking op prostaatkanker de goede diagnostiek krijgt, zonder al te veel moeite in korte tijd."

U gaat op kanker.nl vragen beantwoorden. Met welke vragen kunnen mannen bij u terecht?
"Ze kunnen me alles vragen over MRI-onderzoek en wat dat voor hen kan betekenen. Ik wil mannen echt helpen om prostaatkanker zo vroeg mogelijk op te sporen."

Stel je vraag aan Jelle Barentsz