Hoe gaat een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonHyperbare zuurstoftherapie is een intensieve behandeling. Gemiddeld krijg je 30 tot 40 sessies van 2 uur gedurende 6 tot 8 weken.
Intakegesprek
Voordat de behandeling begint, krijg je een intakegesprek. Tijdens dit gesprek krijg je meer informatie over de behandeling.
Naar de hyperbare behandelkamer
Je gaat onder begeleiding van een verpleegkundige naar de hyperbare behandelkamer. Dit is een speciale drukcabine, die ook wel ‘de tank’ heet.
In de kamer staan stoelen, soms ook bedden. Verder hangen er camera’s en microfoons, zodat de medewerkers buiten de behandelkamer kunnen zien wat er in de kamer gebeurt. Moet je bijvoorbeeld naar het toilet, dan kan een medewerker via een luchtsluis snel naar binnen komen.
Je trekt katoenen kleding aan
Om veiligheidsredenen moet je voor de behandeling begint 100% katoenen kleding aantrekken. Sommige centra verstrekken deze kleding. Andere vragen je zelf katoenen kleding mee te nemen. Eventuele wonden mogen verbonden blijven.
Je oefent met het klaren van je oren
Voor de behandeling begint, oefen je in het klaren van je oren. Klaren betekent dat je de neus dichtknijpt en probeert te persen terwijl je de mond gesloten houdt.
De luchtdruk in de behandelkamer neemt toe
Er worden meestal tussen de 10 en 20 patiënten tegelijk behandeld in een hyperbare kamer. In het begin is er ook medewerker aanwezig voor de begeleiding.
Als alle patiënten in de behandelkamer zitten, gaat de deur dicht. De luchtdruk in de kamer neemt langzaam toe tot 2½ atmosfeer. Dat is te vergelijken met het maken van een duik naar 15 meter onder water. Het duurt ongeveer 10 tot 15 minuten totdat de gewenste luchtdruk is bereikt.
Je krijgt een masker of 'hood' op
Is de gewenste druk in de ruimte bereikt, dan moet je je masker opzetten. De aanwezige medewerker kan je hierbij helpen. Het masker sluit over je neus en mond en wordt gekoppeld aan een slang. Via dit masker adem je 100% zuurstof in. De bedoeling is dat je dit masker de hele behandeling op houdt. Alleen als je je niet lekker voelt, mag je het masker afzetten.
In plaats van een masker kun je ook een “hood” krijgen. Dit is een soort kap over het hoofd die opgeblazen wordt met zuurstof.
Mensen met een tracheostoma kunnen een canule met een adaptor krijgen. Hiermee worden de slangen rechtstreeks op de canule aangesloten.
Zuurstofblokken en 'luchtpauzes' wisselen elkaar af
De behandeling bestaat uit 3 zuurstofblokken van 20 minuten en 1 zuurstofblok van 15 minuten. Tussen de blokken in zitten ‘luchtpauzes’ van 5 minuten. Dan vindt toevoer van normale lucht plaats. Dit gebeurt automatisch. Je merkt er niets van.
Als de ‘luchtpauze’ start, krijg je een seintje via de intercom. Je mag de slang dan losmaken van het masker. Je kunt dan bijvoorbeeld een slokje water nemen. Moet je erg plassen, dan kun je in de sluis een po gebruiken. Als de 5 minuten voorbij zijn, krijg je weer een seintje via de intercom. Je moet de slang dan weer aan je masker koppelen.
Tijdens de behandeling kun je lezen of puzzelen (met een potlood). Meestal kun je ook via een koptelefoon naar muziek te luisteren of een film kijken.
Je voelt druk op je oren
Doordat de druk in de behandelkamer stijgt, voel je druk op je oren. Dit komt omdat de druk aan de buitenkant van het trommelvlies hoger is dan aan de binnenkant. Je kunt dit gevoel verhelpen door te kauwen, slikken, gapen of door je oren te klaren.
De luchtdruk in de behandelkamer neemt weer af
Na het laatste zuurstofblok neemt de druk langzaam af. Je hoeft dan niet meer te klaren. De druk achter je trommelvliezen verdwijnt vanzelf. Tijdens de drukafbouw houd je je masker op.