Onderzoek naar het nut van controles voor patienten met cysten in de alvleesklier. Onderzocht wordt of het huidige schema voor controles (elke 6 tot 12 maanden) aan de hand van deze studie kan worden aangepast.
Deze studie onderzoekt of de huidige controles bij patienten met cysten in de alvleesklier noodzakelijk zijn en of deze mogelijk kunnen worden aangepast Daarnaast wordt onderzocht of er risicofactoren zijn voor het ontstaan van alvleesklierkanker. Mogelijk kan met hulp van deze kennis een alternatief controle schema worden ontworpen, minstens zo veilig en effectief, maar minder belastend.
Toelichting: Cysten in de alvleesklier (pancreas) komen vaak voor en geven een verhoogd risico op het ontstaan van alvleesklierkanker. De kans hierop is zeer klein, maar hoe klein precies, is niet bekend. Bij gebrek aan deze kennis, en uit voorzichtigheid, adviseren internationale richtlijnen om deze cysten levenslang te controleren.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Het controle schema in de studie is gelijk aan de normale controle (één of twee keer per jaar). De controle bestaat uit twee bezoeken aan het ziekenhuis kort na elkaar.
Bij deelname aan het onderzoek wordt tijdens de controle in plaats van één buisje bloed, drie buisjes bloed afgenomen.
Patiënten met een recent ontdekte cyste (in de laatste 6 maanden) vullen een vragenlijst in vóór en na de eerste en tweede controle. En daarna steeds na elk controle moment tijdens de eerste drie jaar van de follow-up.
De behandeling wordt gestopt als
Aan deze studie zijn geen extra bijwerkingen (of risico’s) verbonden.
Toelichting: Beide onderdelen zijn niet verplicht. Deelname aan de studie is ook mogelijk zonder het verzamelen van deze data.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Erasmus MC, ROTTERDAM
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel: Een prospectieve evaluatie van pancreas cyste surveillance, gebaseerd op de consensus verklaring, geformuleerd door de Europese werkgroep voor cysteuze tumoren van de pancreas.
Kijk op de website van de Pacyfic studie voor nog meer (patiënten)informatie over dit onderzoek en op DPCG-PACYFIC voor meer informatie over dit onderzoek.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.