Onderzoek voor patiënten met uitgezaaide alvleesklierkanker. Onderzocht wordt of het beter is om palliatieve chemotherapie direct te starten bij diagnose, of pas te starten bij het optreden van klachten.
De standaardbehandeling bij uitgezaaide alvleesklierkanker is chemotherapie. Het doel van de chemotherapie is het verlengen van het leven en het verbeteren van klachten die een patiënt ervaart als gevolg van de ziekte. Mensen die pas de diagnose uitgezaaide alvleesklierkanker hebben gekregen, hoeven hier nog geen klachten van te hebben. Het is de vraag of deze patiënten direct zouden moeten starten met een chemotherapie behandeling, of dat ze ook kunnen wachten totdat er klachten optreden en dan pas starten met chemotherapie. Het voordeel van deze benadering is dat patiënten zich (zonder klachten) goed voelen. Een zware en belastende behandeling zal de ervaren kwaliteit van leven verminderen. Aan de andere kant weten artsen niet of het later starten met chemotherapie, dat wil zegen starten bij klachten, mogelijk een kortere levensverwachting tot gevolg heeft.
Daarom wordt in deze studie twee behandelstrategieën met elkaar vergeleken: chemotherapie wordt onmiddellijk gestart bij het stellen van de diagnose of de chemotherapie wordt uitgesteld tot er ziekte- gerelateerde klachten optreden.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Deelnemende patiënten worden verdeeld in 2 groepen. Patiënten kiezen zelf aan welke groep hij/zij wil deelnemen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken.
Eerst wordt er een aantal onderzoeken gedaan:
De patiënt maakt de keuze deel te nemen aan één van de twee onderzoeksgroepen.
Groep 1: De patiënt start direct met chemotherapie.
Groep 2: De patiënt wordt actief gevolgd en de chemotherapie wordt gestart bij het optreden van klachten.
Chemotherapie
De keuze van de chemotherapie is afhankelijk van de conditie, de voorkeur van de patiënt en van de behandelend arts en kan bestaan uit:
Geen chemotherapie
Al de patiënt geen chemotherapie krijgt, zal hij/zij iedere 4 weken gezien worden op de polikliniek, waarbij de arts zal vragen naar eventuele klachten. Ook wordt een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek gedaan. Om de 8 weken wordt een CT-scan gemaakt. Als de patiënt klachten heeft die gerelateerd zijn aan de ziekte, wordt in gezamenlijk overleg besloten om te starten met chemotherapie.
De behandeling wordt gestopt als
De medicatie die in dit onderzoek wordt gegeven behoort tot de standaardzorg voor patiënten met uitgezaaide alvleesklierkanker. Als de patiënt loot voor het direct starten met chemotherapie, kunnen er bijwerkingen optreden, afhankelijk van de soort chemotherapie. De meeste bijwerkingen kunnen onder controle worden gehouden met andere geneesmiddelen. Na het stoppen van de behandeling zullen de meeste bijwerkingen weer verdwijnen.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Amsterdam UMC, locatie AMC, AMSTERDAM
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in Trialregister
Nederlandse titel
Palliatieve chemotherapie starten bij diagnose, of pas starten bij het optreden van klachten in verband met uitgezaaide alvleesklierkanker (TIMEPAN studie).
Kijk op DPCG- TIMEPAN voor nog meer informatie over dit onderzoek.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.