Onderzoek om de selectie van ‘hormoongevoeligheid’ bij vrouwen met gevorderde of teruggekeerde baarmoederkanker te verbeteren door aanvullend onderzoek op tumorweefsel te verrichten voor start van de behandeling.
De baarmoeder staat onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zorgen ervoor dat in de vruchtbare levensfase een zwangerschap mogelijk is, maar blijven ook na de overgang actief. Bij het ontstaan van baarmoederkanker spelen oestrogeen en progesteron een grote rol. Elk hormoon verbindt zich aan een specifieke plek op de oppervlakte van de tumorcel. Deze specifieke plek wordt een receptor genoemd. De aanwezigheid van receptoren zijn belangrijk omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat het effect van hormonale therapie groter is als de receptoren aanwezig zijn. We weten alleen nog niet goed hoe groot de kans op respons bij aan- en afwezige receptoren is en hoe we dat beter kunnen voorspellen. Daarom testen we in dit onderzoek een combinatie van twee receptortesten, die in eerder onderzoek beter konden voorspelen welke vrouwen reageerden op hormonen. Met de studie hopen we uiteindelijk zo goed mogelijk te kunnen voorspellen welke vrouwen met baarmoederkanker baat hebben bij hormonale therapie en welke niet.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 2 jaar.
Stap 1: Geschikheidsonderzoek
Eerst wordt bepaald of de patiënt geschikt is om mee te doen aan deze studie. Daarom wordt er een aantal onderzoeken gedaan:
Stap 2: de behandeling met hormonale therapie
De behandeling van de baarmoederkanker met hormonale therapie zal niet anders zijn dan bij personen die niet aan het studie mee doen.
Stap 3: Onderzoeken en metingen
Naast de standaard onderzoeken die ook uitgevoerd worden bij vrouwen die hormonale therapie gebruiken en niet mee doen aan de studie, doen we de volgende onderzoeken:
De behandeling wordt gestopt als
Niet van toepassing.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Radboud Universitair Medisch Centrum, Nijmegen
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in Trialregister:
Nederlandse titel
Voorspellen van respons van hormonale therapie in gevorderd stadium en recidief
endometriumcarcinoom
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.