Een lange termijn onderzoek naar de behandeling en uitkomsten van patiënten met slokdarmkanker of maagkanker.
Het doel van het POCOP project is om beter inzicht te krijgen in welke factoren van invloed zijn op de uitkomst van de behandeling en kwaliteit van leven van patiënten met slokdarm- en maagkanker.
Slokdarm- en maagkanker zijn ernstige vormen van kanker. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 2500 mensen door slokdarmkanker en 1500 mensen door maagkanker getroffen. Gelukkig is er de laatste jaren veel vooruitgang geboekt op het gebied van behandeling, waardoor het aantal patiënten dat deze soorten kanker overleeft steeds groter wordt.
De behandeling van slokdarm- en maagkanker kan bestaan uit een (combinatie van een) operatie, chemotherapie, bestraling en/of ondersteunende zorg. Welke behandeling gegeven wordt, is afhankelijk van meerdere factoren en wordt per patiënt bekeken. Behalve dat deze behandelingen effectief kunnen zijn, gaan ze ook gepaard met bijwerkingen. De kans op een succesvolle behandeling is moeilijk te voorspellen. Factoren die mogelijk een rol spelen zijn leefstijl en het voedingspatroon. Daarnaast weten we nog te weinig over de kwaliteit van leven tijdens en na afloop van de behandeling.
Om beter te kunnen voorspellen welke patiënten voordeel hebben van een bepaalde behandeling, en om behandelmethoden te kunnen verbeteren, is onderzoek in grote groepen patiënten nodig. Daarom is het POCOP project opgezet.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Wanneer de patiënt besluit deel te nemen aan het POCOP onderzoek, wordt eerst gevraagd om het toestemmingsformulier te ondertekenen. Deelname aan het POCOP project heeft geen invloed op de behandeling die de patiënt krijgt. Het POCOP onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen waar de patiënt apart toestemming voor kan geven, namelijk:
Deelname aan het onderzoek wordt gestopt als
POCOP is een landelijk onderzoek waar veel ziekenhuizen aan deelnemen. Indien de patiënt via zijn/haar arts geen informatie heeft gekregen over POCOP, maar wel geïnteresseerd is in deelname kan hij/zij mailen naar: pocop@ducg.nl.
Er zijn geen risico’s verbonden aan deelname aan het POCOP onderzoek.
De patiënt is mogelijk extra tijd kwijt voor het invullen van vragenlijsten.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Onder auspiciën van de Dutch Upper GI Cancer Group (DUCG)
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
• Register CCMO: n.v.t. (niet-WMO plichting).
Nederlandse titel:
Een lange termijn onderzoek naar de behandeling en uitkomsten van slokdarm- en maagkanker.
Extra informatie
Kijk op POCOP voor nog meer patiënteninformatie over dit onderzoek.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.