Onderzoek naar een nieuwe behandeling met het middel LAVA-1207 voor patiënten met gemetastaseerde castratie-resistente prostaatkanker.
* Toelichting castratie-resistente prostaatkanker:
De meeste patiënten met uitgezaaide prostaatkanker reageren na verloop van tijd minder of niet meer op anti-hormonale therapie. Het PSA gaat dan weer stijgen. De tumor is dan ongevoelig (resistent) geworden voor hormonale therapie. Dit heet castratie-resistente prostaatkanker.
Het doel van dit onderzoek is om meer te weten te komen over het gebruik van een nieuw middel, LAVA-1207, voor de behandeling van castratieresistente prostaatkanker. Het onderzoek bestaat uit 2 delen:
LAVA-1207 is een experimentele behandeling. Dit betekent dat het onderzoeksmiddel nog niet is goedgekeurd. LAVA-1207 is een antistof die het immuunsysteem stimuleert om prostaatkankercellen aan te vallen. Hoewel de behandeling met LAVA-1207 de symptomen kan verbeteren, is het ook mogelijk dat de patiënt geen voordeel heeft van meedoen aan dit onderzoek. In dit onderzoek wordt LAVA-1207 voor de eerste keer toegediend aan mensen. Het is eerder wel in het laboratorium getest, en ook op dieren.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 41 weken, waarvan 24 weken een behandeling met LAVA-1207, en ongeveer 120 dagen nacontrole. Als de patiënt baat heeft bij de behandeling, dan kan hij mogelijk langer met LAVA-1207 worden behandeld.
Stap 1: geschiktheidsonderzoek (screening)
Eerst wordt bepaald of de patiënt geschikt is om mee te doen aan dit onderzoek. Hiervoor worden er onderzoeken gedaan, zoals:
Stap 2: de behandeling
We testen LAVA-1207 in verschillende doseringen bij patiënten. Iedereen die meedoet, krijgt het onderzoeksmiddel (LAVA-1207), alleen of in combinatie met ofwel pembrolizumab of IL-2 (1 dosis of 3 doses). De dosis LAVA-1207 die de patiënt krijgt, hangt af van wanneer hij aan het onderzoek deelneemt. In deel 1 van het onderzoek worden 6 of meer doses LAVA-1207 onderzocht. Beginnend bij de laagste dosis (dosisniveau 1), zal LAVA-1207 onderzocht worden in groepjes van 3 patiënten. Pas wanneer de resultaten laten zien dat de dosis veilig is, zal de volgende dosis worden onderzocht.
De patiënt krijgt het onderzoeksmiddel (LAVA-1207) om de 2 weken (of vaker/minder vaak), gedurende een periode van ongeveer 24 weken. LAVA-1207 wordt intraveneus toegediend via een infuus.
Stap 3: onderzoeken en metingen
De behandelingsperiode bedraagt ongeveer 24 weken. Tijdens de behandelingsperiode komt de patiënt ongeveer 18 keer naar het ziekenhuis. Hij krijgt het onderzoeksmiddel om de 2 weken (of vaker/minder vaak). Bij de eerste toediening van LAVA-1207 blijft de patiënt 2 nachten in het ziekenhuis.
Tijdens de bezoeken verzamelen we gegevens en voeren we verschillende controles uit, bijvoorbeeld:
Stap 4: nacontrole
Na de behandelingsperiode wordt met de arts besproken of de patiënt:
De behandeling stopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen, nadelige effecten of ongemak met zich mee brengen.
LAVA-1207 is nog niet eerder aan mensen gegeven. Er is dus nog geen informatie over bijwerkingen of nadelige effecten na behandeling met LAVA-1207. Op basis van wat we weten over gelijksoortige medicijnen, zijn er bepaalde risico's die we kunnen verwachten bij proefpersonen die LAVA-1207 krijgen:
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
LAVA Therapeutics NV
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel:
Een fase 1/2a onderzoek met LAVA-1207 bij patiënten met therapie-refractaire gemetastaseerde castratie-resistente prostaatkanker
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.