Keuzehulp voor patiënten met keeltumor (Keelkanker)

  • Open sinds 10-03-2022

Onderzoek naar de waarde van een keuzehulp voor patiënten met een keeltumor waarbij een op genezing gerichte operatie een behandelmogelijkheid is.

Doel onderzoek

Het doel van dit onderzoek is het onderzoeken van de waarde van een online, interactieve keuzehulp voor patiënten die behandeld gaan worden voor een keeltumor waarvoor twee genezende behandelingen (bestralen en opereren) mogelijk zijn. De keuzehulp kan het beslissingsproces verbeteren. Of de patiënt de keuzehulp wel of niet gaat gebruiken in dit onderzoek hangt af van het moment waarop de patiënt in de studie stapt. De eerste groep patiënten zal middels de normale voorlichting worden voorgelicht, de tweede groep zal naast de normale voorlichting ook een keuzehulp te zien krijgen.

Beide behandelingen (bestralen en opereren) geven dezelfde overleving, alleen zijn de bijwerkingen verschillend. Behandelkeuzes zijn lastig om te maken, en men weet dat keuzehulpen artsen en patiënten hierbij kunnen ondersteunen. Hiervoor is er met behulp van meerdere ziekenhuizen, artsen en in het verleden behandelde patiënten in Nederland deze keuzehulp ontwikkeld.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • Patiënten met een nieuwe diagnose keelkanker.
  • Patiënten komen in aanmerking voor een genezende behandeling (opereren of bestralen).
  • Patiënten zijn 18 jaar of ouder.

Behandeling

Wanneer de patiënt besluit deel te nemen aan het onderzoek wordt onderstaande verwacht:

  • De patiënt vult tweemaal een vragenlijst in (20 minuten). De vragenlijst bevat vragen over wat de patiënt weet over de verschillende behandelmogelijkheden en vragen over zijn/haar ervaring met de voorlichting over de te maken behandelkeuze.
  • Zes maanden na de behandeling krijgt de patiënt een soortgelijke vragenlijst opgestuurd. Deze kan hij/zij in een antwoordenvelop terugsturen. De patiënt hoeft hiervoor niet naar het ziekenhuis te komen.

Deelname aan het onderzoek wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Niet van toepassing.

Extra belasting voor patiënt

Het invullen van de vragenlijsten kost extra tijd.

Deelnemende ziekenhuizen

Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.

  • Antoni van Leeuwenhoek (AVL) / NKI
  • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Validatie keuzehulp voor patiënten met een orofarynxtumor waarbij curatieve chirurgie een behandeloptie is

Kankersoort

  • keelkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

42

Initiatiefnemers

Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL)

Coördinatoren

Drs. A.N. Heirman

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO

Vermelding in trialregister:
Register CCMO: dit is een niet wmo-plichtige studie.

Datum laatste controle

30-10-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.