Bij nierkanker zijn er vaak meerdere behandelingen mogelijk. Dit onderzoek analyseert hoe beslissingen over de behandelkeuze bij nierkanker gemaakt worden.
Doel onderzoek
De studie bestaat uit twee delen:
- Een voormeting: Inzicht krijgen in het huidige beslissingsproces voor de behandeling van patiënten met nierkanker. Hoe verlopen de gesprekken tussen zorgverlener en patiënt? Hoe werken zij samen om tot een behandelkeuze te komen?
- Nameting: Helpt een keuzehulp bij het maken van een behandelkeuze? Op dit moment worden er twee keuzehulpen ontwikkeld voor nierkanker. Voor patiënten is het van groot belang om een compleet overzicht te krijgen van de verschillende behandelmogelijkheden en het effect hiervan op hun kwaliteit van leven. De keuzehulpen bieden de patiënt aanvullende informatie voor het gesprek met de zorgverlener en geven inzicht in de verschillende behandelingen en de voorkeuren van de patiënt.
Voorwaarden
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
- Patiënten met verdenking op (uitgezaaide) nierkanker.
- Patiënten die voor een beslissing staan die in de keuzehulp wordt behandeld.
- Patiënten zijn 18 jaar of ouder.
Behandeling
Patiënten krijgen de standaard gesprekken met de zorgverlener. De behandeling verandert niet. Tijdens de bezoeken aan het ziekenhuis worden extra gegevens verzameld:
- Gegevens over de ziekte, behandeling, leeftijd en geslacht.
- De gesprekken met de zorgverlener worden opgenomen met een audiorecorder en achteraf uitgetypt.
- De patiënt vult drie keer een vragenlijst in over de ervaring met de gesprekken met de arts.
Nameting:
Patiënten kunnen naast de standaard gesprekken met de zorgverlener gebruik maken van een keuzehulp. De patiënt wordt op de normale wijze behandeld voor de ziekte. Tijdens de nameting worden dezelfde gegevens verzameld als tijdens de voormeting.
Dit onderzoek wordt gestopt als
- De patiënt zelf besluit te stoppen.
Bijwerkingen
Niet van toepassing
Extra belasting voor patiënt
De patiënt is extra tijd kwijt door het invullen van de vragenlijsten. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 min. per keer.
Deelnemende ziekenhuizen
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
- Radboudumc
- UMC Utrecht
- Spaarne Gasthuis
- Treant Zorggroep
- Amsterdam UMC locatie AMC
- St. Antonius Ziekenhuis
Onderzoeksgegevens
Wetenschappelijke titel
A prospective cohort study to evaluate the implementation of Shared Decision Making Strategy for Renal Cell Cancer (RCC)
Kankersoort
Fase trial
cohort
Maximaal aantal patiënten
180
Initiatiefnemers
Sponsor: Merck, Sharp & Dohme
Verrichter: St. Antonius ziekenhuis
Coördinatoren
Cato Bresser, arts-onderzoeker, St. Antonius Ziekenhuis
Goedkeuring
Het onderzoek is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen.
Vermelding in trialregister:
• Trialregister (Engels): NCT05548621
Meer informatie
Nederlandse titel:
Een prospectieve studie ter evaluatie van de implementatie van een Samen Beslissen strategie bij afwijkingen van de nier.
Datum laatste controle
28-10-2024
Aanmelden voor deze trial
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.